Selak Raspudić o Meštrovićevom kipu: Ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama

Foto: PIXSELL, EPA

SABORSKA zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) kritizirala je danas objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) da razmišlja o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića jer je, prema njihovu mišljenju, neprikladan te poručila: "Ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama."

"Ako se sramite Meštrovićevih Indijanaca, dajte ih nama, neka se vrate gdje su i nastali", poručila je Selak Raspudić podsjetivši kako je CHM na svojim stranicama naveo kako je Meštrovićev rad među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu o kojima je potrebna rasprava.

"Sumnjiče, dakle, to remek-djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama, osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno", objasnila je i naglasila kako će i u slučaju da se to ne dogodi kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnog, što nije mala šteta.

"Ovo je političko pitanje"

Selak Raspudić je u saborskom govoru na slobodnu temu rekla da su političke reakcije u Hrvatskoj na tu najavu bile "uobičajeno mlitave".

"Ministarstvo kulture je zgroženo, naivno ponavlja da je riječ o nesporazumu, ministrica Obuljen Koržinek odgovara da se spomenici u drugoj državi ne mogu štititi odavde, a da je Meštrović bio i američki državljanin. Ovo je političko pitanje i zahtijeva politički odgovor, a on može biti samo sljedeći - ako vam veličanstvene skulpture predstavljaju nešto sramotno, nepoželjno, dajte ih nama", ponovila je.

Kazala je i kako je teško bilo pomisliti da "ćemo u najnaprednijim američkim gradovima u 21. stoljeću svjedočiti totalitarnim tendencijama usporedivim sa staljinističkim popravljanjem partijske prošlosti".

"Jedan od plastičnijih primjera na tom tragu je onaj Staljinove vlasti koja je s fotografija izbrisala šefa tajne policije Ježova nakon što je pao u nemilost", zaključila je Selak Raspudić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.