Šef zločinačke organizacije tvrdi da se bore protiv korupcije. 🤣

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

"HDZ je demokratski i bori se protiv korupcije, oporba je koruptivna", rekao je danas Andrej Plenković, tehnički premijer vlade te šef stranke koja je prema odluci Vrhovnog suda pravomoćno proglašena krivom za izvlačenje državnog novca iz institucija i državnih tvrtki u slučaju Fimi media. HDZ je, podsjetimo, zločinačka organizacija, koja je morala platiti 3.5 milijuna kuna kazne i vratiti više od 14 milijuna kuna. 

HDZ tretira državne firme kao bankomat 

"Zahvaljujući njihovom tretiranju državnih firmi kao bankomata, brojne su tvrtke poslovale s gubitkom, što je za posljedice imalo i smanjenje broja zaposlenih", stajalo je u obrazloženju presude protiv HDZ-a. Članovi Plenkovićeve partije prihvatili su tu pravomoćnu odluku, no ne i naziv zločinačke organizacije jer, kako tvrde, "pojedinci su krivi za stvari koje su se događale između 2004. i 2009. godine." 

 

"To nema veze s nama", rekao je Plenković, naglasivši kako se ustrajno bore protiv korupcije na svim razinama. No, itekako ima. 

Kako se Plenkovićeva zločinačka organizacija bori protiv korupcije najbolje je vidljivo po činjenici da je upravo Plenković bio na čelu skupine Borg, koja je tajno pisala zakon kojim su preuzeli Agrokor, da bi bili nagrađeni novcem iz te bivše tvrtke Ivice Todorića, dok je potpredsjednica Dalić nagrađena vodećim mjestom u Podravci. 

Plenković vidi korupciju u oporbi kakvu nije vidio kod Kuščevića, Horvata, Žalac, Rimac... 

Plenković je u vladu doveo Lovru Kuščevića, koji danas kao USKOK-ov optuženik dosta svog vremena provodi u sudnicama. Osobni Plenkovićev odabir bili su i Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić, koji su nakon vlade jedno vrijeme bili u zatvoru. 

Žalac se spominje u aferi vjetroelektrane te zbog prevare u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, vezano za aferu Softver. Tolušić je uhićen zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv njega je podignuta i optužnica europskih tužitelja. 

Za vrijeme Plenkovićeve vlade uhićen je i tada aktualni ministar Darko Horvat. USKOK-ove optužnice imaju i Plenkovićevi ministri Josip Aladrović i Boris Milošević. Iako je znao da je Ivan Paladina pod teretom sumnji USKOK-a, doveo ga je u vladu i to bez sigurnosne provjere. Isto tako, Plenković se oglušio i na činjenicu otkrivenu iz poruka Josipe Rimac s Ivanom Turudićem te je inzistirao da ovaj bude šef DORH-a. 

Sve to ukazuje na kontinuitet vlasti Ive Sanadera, koju danas u toj istoj stranci provodi Andrej Plenković, koji tvrdi da ni u jednom slučaju svojih bivših ministara i članova stranka nije vidio koruptivno djelovanje dok ne bi krenula uhićenja, optužnice, zatvor... 

Odluka Vrhovnog suda o aferi Fimi Media by Index.hr on Scribd

Pročitajte više