Šef zagrebačke Čistoće: Plave vrećice nisu fijasko

Screenshot: HTV/HRT

VODITELJ podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga Davor Vić je u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao kako je protekla prva godina od primjene novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu. Poručio je kako se ne može govoriti o fijasku. 

"Dakle, ovo je jedan višegodišnji projekt. On je nastao temeljem situacije koju smo već prije imali. Situacija s otpadom u Zagrebu je višegodišnji problem. Međutim, evo, upravo implementacijom nove odluke, usklađivanjem sa zakonom i poštivanjem zakonskih načela o tome da je zapravo primarna funkcija zaštite okoliša sakupljanje otpada način da bude održivo", kazao je.

"Znači, da ga sakupljamo u odvojenom obliku, a da miješanog komunalnog otpada bude što manje", dodao je. Istaknuo je kako je vidljivo da su postignuti određeni koraci. Međutim, priznaje da je situacija na terenu još uvijek nezadovoljavajuća, ali napominje da se radi na tome. 

"Biootpad se kompostira"

Vić tvrdi da se 24 posto manje miješanog komunalnog otpada odvozilo na Jakuševec. "Konkretno, u brojevima je to 128 tisuća tona", naveo je. Također je odbacio nagađanja da navedeni otpad svejedno završava na Jakuševcu. 

"Kada govorimo o biootpadu, biootpad se sada kompostira. Dakle, ne vozi više privatnik", poručio je voditelj podružnice Čistoća. Naglasio je kako su spremnici za otpad na kritičnim lokacijama i dalje na javnim površinama bez nadzora.

"Do 1. listopada smo propisali svim korisnicima da moraju svoje spremnike vratiti ili u ulaze, smetlarnike, ili oko njih zagraditi standardizirane boksove. To je upravo onaj jedan dio koji, da tako kažemo, ide sporije nego što smo svi htjeli", kazao je. 

"Ja bih rekao i sami korisnici. I najveći dio zapravo kritika dolazi upravo zbog toga, jer je dosta velik broj spremnika i dalje bez nadzora. I tu onda i ljudi koji nemaju savjesno ponašanje, nažalost, ostavljaju razne vrste otpada", nastavio je. Osvrnuo se i na kritike zbog plavih vrećica, odnosno na njihovu slabu prodaju. 

"Povećali smo materijalna prava komunalnim radnicima"

"Mi smo planirali postojeće zadužene volumene spremnika za miješani komunalni otpad i planirali smo da možda u početku građani neće toliko odvajati otpad. Međutim, oni su već u devetom mjesecu kad smo najavljivali novi model, nakupovali dovoljno vrećica i kao što ste napomenuli, 24 milijuna vrećica je prodano.

"To kada podijelite s brojem korisnika, otprilike ispada da je svaki korisnik kupio otprilike 63 vrećice, što znači kada dijelite na godišnjoj razini mjesečno otprilike pet vrećica", dodao je. Poručio je kako je cilj sustava naplate upravo potaknuti korisnika da kupuje što manje plastičnih flašica i da odvaja otpad. 

Najavio je da neće biti financijskih posljedica. Govorio je i o problemima s radnom snagom i s kamionima. "Kao što znamo, Zagrebački holding je ostvario značajan napredak po pitanju financijske stabilizacije. Mi sad imamo napokon situaciju da možemo investirati u novu opremu, nove ljude", objasnio je.

"Također i postojećim komunalnim radnicima, kao što znamo, smo povećali materijalna prava. U tom smjeru se ide i dalje. Mi smo trenutno otvorili natječaj za primanje novih komunalnih radnika. Ne samo na odvozu nego i na čišćenju i pranju grada. Tako da pozivamo sve zainteresirane da nam se jave", naveo je. 

"Znamo da je mnogo otpora u Resniku"

Potvrdio je da jedan dio kamiona dolazi već do kraja godine, a ostatak iduće godine. Očekuje da će se tako stabilizirati usluga, odnosno doći na razinu koju građani Zagreba zaslužuju. Osvrnuo se i na plan izgradnje kompostane, sortirnice i Centra za gospodarenje otpadom u naselju Resnik. 

"Znamo da je i mnogo otpora u tom naselju. Ovako što se tiče samog projekta i dokumentacije, ona je na ponovnoj izradi", rekao je. Komentirao je prethodno rješenje koje je podrazumijevalo da kompostana bude u Novskoj. "Od toga se nažalost odustalo zato što smo zapravo propustili, odnosno prethodna administracija je propustila priliku da to prijavi", objasnio je. 

"Dakle, europska sredstva za takvu vrstu projekta se više ne daju. Vlada se također iz toga povukla. Grad Zagreb ide sam u financiranje tog pothvata. Međutim, evo sad s ovim podacima koje smo i danas vidjeli u tome da su zapravo građani zainteresirani za odvajanje otpada, će sigurno biti lakše naći nekako optimalno projektne rješenje, napokon zatvoriti Jakuševac. Da, do 2026.", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.