Šef KBC-a Split: Gotova je obdukcija nad Matijanićem. U bolnicu stiže inspekcija

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

RAVNATELJ splitskog KBC-a Julije Meštrović je izvijestio kako je obavljena obdukcija nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem kako bi se utvrdili uzroci njegove smrti.

"Obavljena je obdukcija te su uzeta sva tkiva organa za histološku obradu kako bi se utvrdio uzrok smrti. Histološka analiza je u tijeku te ćemo po završetku iste obavijestiti obitelj preminuloga, kao i javnost o konačnom uzroku smrti gospodina Matijanića", navodi se u priopćenju koje je potpisao Meštrović.

Po Meštrovićevim riječima, nad dijelom okolnosti koje se odnose na postupanje djelatnika KBC-a Split u tijeku je unutarnji nadzor te se očekuje i skorašnji dolazak zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice oko postupanja prilikom pružanja medicinske pomoći Vladimiru Matijaniću u Zavodu za hitnu medicinu, pa tako i u KBC-u Split.

O svim će se nalazima pravodobno obavijestiti, dodao je.

>> "Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

DORH provodi izvide

Podsjetimo, DORH je jučer objavio da provodi izvide u slučaju smrti Matijanića.

"Povodom više objava u sredstvima javnog priopćavanja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će, na temelju članka 205. stavak 6. i članka 206. stavak 4. Zakona o kaznenom postupku, provesti izvide zbog postojanja osnova sumnje da je, za sada, nepoznata osoba/osobe počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz članka 181. Kaznenog zakona kojim je prouzročena smrt jedne osobe. Objave u sredstvima javnog priopćavanja se odnose na smrt novinara jednog internetskog portala", objavio je DORH.

Inače, onome tko bude proglašen krivim za kazneno djelo nesavjesnog liječenja prijeti do 12 godina zatvora.

Božinović: Policija će istraživati smrt Matijanića

Ranije je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, za Index potvrdio kako će i policija istraživati okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

"Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima smrti Matijanića. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela", rekao je ministar Božinović za Index.

Ministar je dodao kako će policija svakako uzeti u obzir i nalaz inspekcije koja je već najavljena iz Ministarstva zdravstva. Ministar Božinović naglašava kako će Ministarstvo zdravstva zapravo odraditi stručni dio istrage.

Beroš: Pokrenuta istraga

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je za Index kako je pokrenuta istraga vezana za smrt novinara Vladimira Matijanića. Andrea Topić, novinarka Indexa i životna partnerica našeg preminulog novinara Vladimira Matijanića, objavila je kronologiju događanja u kojoj je otkrila niz propusta kako hitne medicinske pomoći tako i osoblja KBC-a Split.

Dva sata prije smrti ekipa hitne medicinske pomoći objašnjavala je kako je riječ o normalnim simptomima covida te ga nije htjela hospitalizirati. Dva dana ranije, Matijanić nije bio primljen u KBC Split, a rečeno mu je kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica covida koji daju pacijentima kao što je on.

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević kazneno je prijavila zdravstvene djelatnike koji su bili u kontaktu s Matijanićem i Topić od 3. do 5. kolovoza zbog nepružanja medicinske pomoći.

>> Imate li neugodna iskustva sa splitskom bolnicom i hitnom pomoći možete nam ih opisati i poslati na desk@index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.