SDP i HDZ se međusobno optužuju za prodaju Ine MOL-u

"PRIVATIZACIJA Ine je karijes za Hrvatsku", zaključio je Boris Kunst na sjednici saborskog istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine na kojoj su vladajući i oporbeni zastupnici uglavnom prebacivali krivnju jedni na druge.

Kunst je poručio da je "Hrvatska ostala bez jednog važnog zuba" kad je MOL krenuo u preuzimanje Ininih dionica. HDZ-ovci su optužili SDP i Vladu Ivice Račana da su već ugovorom iz 2003. godine kojim je započela privatizacija Ine oštetili Hrvatsku.

"Zašto je tadašnja Vlada dala MOL-u daleko veća upravljačka prava nego što su trebali imati na temelju vlasničke strukture?", upitao je Kunst istaknuvši kako je jedini MOL-ov član u Nadzornom odboru mogao staviti veto na sve odluke, a Vlada je također obećala i da će u Inu uvesti mađarsku radnu snagu.

"Privatizacija Ine nije bila u ekonomskom interesu Hrvatske. Meni ovo više liči na ortački ugovor", rekao je HDZ-ovac Goran Marić. Iz SDP-a je stigao očekivan odgovor. "A kako to da je onda vaša Vlada nastavila poslovati s MOL-om od 2004. do 2009. godine pa je čak i dopunila privatizacijski ugovor?", upitala je Dragica Zgrebec.

Oporbeni zastupnici tvrde kako je ugovor iz 2003. primjer zakonite i transparentne privatizacije. "Nije uopće upitno da je Ini bio potreban strateški partner. Ali je rad tog partnera trebalo nadgledati i tražiti novog ako MOL ne ispunjava ugovorne obveze", kazala je Zgrebec. Njen kolega iz SDP-a Gordan Maras rekao je da je HDZ sve poslove s MOL-om nakon 2006. godine sklapao u tajnosti, jer je tada poslano zadnje izvješće Vlade u Sabor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.