SDP bi koalirao i s ratnim zločincem Glavašom, a na listi ima i bivšeg člana HDSSB-a

Foto: FAH

NAJPRLJAVIJE stvari u politici uvijek isplivaju na vrh u predizbornim kampanjama i postizbornoj trgovini, a ono što je mnogima bilo nezamislivo je uopće ideja da bi koalirali SDP i HDSSB, stranke koje su potpuno različite. Međutim u politici je sve moguće pa je tako izjava Domagoja Hajdukovića, nositelja SDP-ove liste u IV. izbornoj jedinici da poziva sve spremne na suradnju pa čak i HDSSB, mnoge neugodno iznenadila.

Razgovarali smo s SDP-ovcima koji su bili bliski Ivici Račanu, a koji su nam prokomentirali kako je u tijeku kampanja i da se pokušava uhvatiti svaki glas, no da ipak neka granica mora postojati. Ističu kako mogućnost takve koalicije nije dobra za SDP te da to ne bi trebalo raditi.

Kontaktirali smo i Domagoja Hajdukovića koji je za Index rekao da su neki očito krivo protumačili njegove izjave o mogućoj koaliciji s HDSSB-om.

"Ispalo je da ih zovem u koaliciju i da mi je to prihvatljivo, no rekao sam da su dobrodošli svi koji su spremni prihvatiti razvoj demokratskih vrijednosti na kojima inzistiramo. Da nastavimo uvođenje reda, ne samo u financijskom nego i demokratskom smislu te da su spremni pošteno i transparentno raditi na boljitku Hrvatske. Svi koji prihvate ovih nekoliko temeljnih uvjeta dobrodošli su u koaliciju. A sad ovisi da li su HDSSB-u uvjeti koje sam naveo prihvatljivi. O tome koliko su oni spremni, morate njih pitati", rekao je Hajduković.

"Ne mogu reći hoće li to naštetiti SDP-u"

Na pitanje kako vidi mogućnost da SDP i HDSSB zajedno budu na vlasti, kaže kako mu je to teško za reći te da građani moraju reći što misle. Također je rekao da ne može odgovoriti ni na upit o tome da li će takva moguća koalicija naštetiti ugledu SDP-a.

"To ne mogu reći jer ta koalicija nije sklopljena niti se razmišlja o tome, činjenica je da je sugovornik u toj priči zapravo predsjednik HDSSB-a, a ne Glavaš", pomalo kontradiktoran bio je Hajduković.

I dok Ivan Račan nije želio komentirati moguću suradnju ovih stranaka, na Hajdukovićevu stranu stao je stranački kolega Peđa Grbin.

"Domagoj Hajduković nije rekao kako je spreman koalirati s Glavaševim HDSSB-om u IV. izbornoj jedinici, već samo da je spreman razgovarati s njima. On je rekao ako HDSSB pristaje na demokratske vrijednosti na kojima mi u SDP-u inzistiramo, kao što je odustajanje od militarizma, pozivanje na nasilje i crne košulje da tad možemo razgovarati", kratko je prokomentirao Peđa Grbin.

Pecnik iz Laburista protiv koalicije s crnokošuljašima

Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih Laburista koji je treći na izbornoj listi SDP-ove koalicije u IV. izbornoj jedinici za Index je pak izjavio kako je njegov osobni stav da nemaju što koalirati s crnokošuljašima i Glavašem te smatra da je to ujedno i stav većine razumnih ljudi.

"S crnokošuljašima i Glavašem bilo koja vrsta koalicije je opasnost po onoga koji ulazi s njima u koaliciju. To je čovjek koji nema granice i koji ruši. Ovo govorim isključivo u svoje osobno ime. Ono što je dobro je to da smo sklopili predizbornu koaliciju. Borimo se zajedno za glasove, a sad što će biti poslije ja to ne znam", rekao je Pecnik.

Na SDP-ovoj listi i bivši član HDSSB-a


Porazgovarali smo i s Ivom Begovićem, članom A-HSS-a koji je također na SDP-ovoj listi u IV. izbornoj jedinici. Budući da je nekad i sam bio član HDSSB-a, kaže kako ne vidi ništa loše u mogućem koaliranju s njegovom bivšom strankom.

"Bolje i to nego koalicija s HDZ-om. Ja sam izašao iz HDSSB-a, a bio sam njihov član pet godina, međutim u nekim stvarima se nismo slagali, a Glavaš se pogubio u vremenu i prostoru", rekao nam je Begović.

Pritom je istaknuo da je njegov uvjet da uđe u A-HSS (čiji je odnedavno član) bio da nikako ne dođe do koalicije s HDZ-om.

"Gospodin Milanović je vidio priliku u koaliranju SDP-a i A-HSS-a jer više od 50 posto članova seljačkih stranki je protiv koalicije s HDZ-om, a mi mu možemo donijeti glasove seljaka", zaključio je Begović.

SDP tjednima ne demantira koaliciju s HDSSB-om

SDP je posljednjih tjedana više puta direktno upitan oko toga hoće li koalirati s HDSSB-om.

"Dok ovi ne budu nasilni, dok je to neka komična parada, baš me briga. Ti ljudi ne prijete i nisu naoružani, ali mi se ne sviđa", komentirao je Milanović prošlog tjedna gostujući kod Sanjina Španovića u emisiji Veto. Iako se Milanoviću takvo paradiranje ne sviđa, nitko iz SDP-a još nije rekao kako sasvim sigurno neće koalirati s Glavaševom strankom. 

Prije dva dana, Indexov je novinar na predstavljanju liste u Omišu o koaliciji pitao Bauka, Kotromanovića i Grčića.  Na pitanje dolazi li u obzir koalicija SDP-a s Glavaševim HDSSB-om, Bauk je odgovorio: "Ja mislim da je predsjednik stranke o tome dovoljno govorio u javnosti". Na inzistiranje novinara da odgovori na pitanje s DA ili NE, Bauk je odgovorio: "Kad sam govorio ljudima, ja sam rekao koji su poželjni koalicijski partneri, a to su ideološki bliske stranke. HDSSB nije ideološki blizak". No, kako je rekao Hajduković, ako će HDSSB prihvatiti SDP-ove uvjete, očito je koalicija i te kako moguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.