SCUM rastura, hrvatska igra već danima je najprodavanija na svijetu

HRVATSKA igra SCUM rastura i već šesti dan je najprodavanija igra na Steamu, najpoznatijoj platformi za prodaju PC igara.

Scum je tako u manje od tjedan dana osvojio svijet. Igra je u prodaju puštena 29. kolovoza, a do danas su, kažu nam u Gamepiresu, prodali oko 660.000 primjeraka.

U par dana prodali 660.000 komada

Igra se na Steamu prodaje za 16,79 eura pa se jednostavnom računicom dolazi do brojke od preko 11 milijuna eura zarade.

No, kako nas upozorava Andrej Levenski, suvlasnik Gamepiresa, riječ je o bruto iznosu. Puno je strana koje su sudjelovale u izradi i prodaji pa se, logično, puno novca i dijeli.

"Radi se o 660 tisuća kopija u ovom trenutku i to proizvodi bruto od toliko dolara. No, naravno više je firmi i partnera sudjelovalo u istoj priči i povrh svega tu je Steam koji uzima dio na svom prodajnom servisu", kaže za Index Andrej Levenski, suvlasnik Gamepiresa. Primjera radi, samo Steam uzima oko 30 posto.

No, nevezano za novac, ovdje je važnije što je jedna hrvatska priča doživjela planetarni uspjeh. SCUM je na dobrom putu da bude igra godine, a pred domaćim programerima koji su igru napravili je ogroman posao.

Od 29.8., od kada je igra krenula u prodaju, prodavali su u prosjeku preko 100.000 primjeraka dnevno.

No, kako nam naglašava Levenski, ovo je tek početak.

"Ovo je samo početak u cijeloj priči. Mi pokušavamo popravljati igru, da se vidi da smo aktivni. Mi smo dužni ispravljati igru i zato smo je dali za nižu cijenu. Cijela poanta je da korisnici nama pomažu napraviti bolju igru, mi ćemo sigurno godinu dana biti u early accessu", kaže Levenski.

Drugim riječima, igra je još uvijek u razvoju, a svi oni koji su je kupili zapravo su je kupili po nižoj cijeni te će svojim primjedbama pomoći u razvoju igre. To je relativno nova i jako popularna praksa u industriji videoigara.

No, upravo zbog toga pred proizvođačima SCUM-a je ogroman posao, a ogromna popularnost igre svakako im je dobar poticaj.

Što je SCUM?

SCUM je igra nastala kao plod suradnje dvaju hrvatskih razvojnih timova, Gamepiresa (Gas Guzzlers) i Croteama (Serious Sam, The Talos Principle). To je open-world survival igra s fokusom na realizam preživljavanja. Igrač preuzima ulogu sudionika okrutnog gladijatorskog TV showa koji se događa u bliskoj nam budućnosti, objasnili su autori igre za Index prošle godine.

Da će SCUM postati velik hit dalo se naslutiti još prošle godine kad je video sa samo jednim featureom iz igre u tjedan dana skupio pet i pol milijuna pregleda na YouTubeu.

Upravo tada razgovarali smo s njima.

"SCUM je open-world survival igra s fokusom na realizam preživljavanja. Igrač preuzima ulogu sudionika okrutnog gladijatorskog TV showa koji se događa u bliskoj nam budućnosti. To bi bila jako skraćena verzija čitave stvari", kazali su nam tada.

Igru je danas isprobala i Indexova ekipa, pogledajte kako je to izgledalo.

>> VIDEO Isprobali smo SCUM, hrvatsku igru koja je postala svjetski hit

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.