Savo Štrbac: Kapetan Dragan se boji likvidacije u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas Savo Štrbac tvrdi da je do odluke Vrhovnog suda Australije o izručenju Dragana Vasiljkovića došlo zbog snažnog političkog lobiranja.

"Ja ne znam da je bilo koji Vrhovni sud na svijetu takvu odluku donio za samo 15 minuta", kazao je Štrbac te dodao kako je očito "moćan politički lobi obavio posao". Direktor Veritasa smatra da je odluka o izručenju donesena zato što je kapetan Dragan poveo građansku parnicu protiv medijskog magnata Ruperta Murdocha, vlasnika lista Australien, te tražio veliku odštetu zbog uvrede i klevete, pišu srpski mediji.

> Kapetan Dragan u bijegu: Australska policija ga pokušava locirati!

Tu je tužbu Dragan Vasiljković digao zato što je taj list 2005. godine objavio naslovnicu sa fotografijom kapetana Dragana s mrtvačkom glavom uz naslov "Kapetan odreda smrti".  Štrbac tvrdi da Vasiljković nema ništa protiv da mu sudi Australija, ali nije želio suđenje u Hrvatskoj, jer "vjeruje da ga tamo ne bi ni dočekao, već bi bio likvidiran u zatvoru".

Direktor Veritasa ističe da bi se izručenjem odbjeglog Vasiljkovića dogodio presedan zbog kojeg bi se nekoliko stotina Srba u Australiji moglo naći na potjernicama hrvatskog Interpola. No, iako smatra da bi izručenje bilo štetno, Štrbac tvrdi da dokazi koji su prikupljeni protiv Vasiljkovića ne bi bili dovoljni za ozbiljnu optužnicu, a još manje za osuđujuću presudu.

"Još jedna blamaža hrvatskog pravosuđa"

"To bi mogla biti još jedna blamaža hrvatskog pravosuđa", kaže Štrbac te dodao da se Vasiljković ne treba bojati suđenja u Hrvatskoj. Direktor Veritasa smatra da bi suđenje bilo u centru pažnje domaće i svjetske javnosti pa Hrvatska ne bi smjela napraviti grešku, posebno zato što joj se žuri u Europsku uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.