Savjetnica Ministarstva zdravstva: "Bez dojenja mogući su brojni psihološki problemi"



VIŠA STRUČNA savjetnica iz Ministarstva zdravstva dr. Ivanka Taskov na jučerašnjoj je Unicefovoj novinskoj konferenciji povodom Međunarodnoga tjedna dojenja postulirala dojenje kao prvi lijek protiv alkoholizma, kocke, poremećaja u prehrani, pa čak i nasilničkog ponašanja.

"Prva prevencija alkoholizma, kocke, anoreksije ili bulimije, čak i da čovjek ne postane zlostavljač, počinje s dojenjem", rekla je dr. Taskov. To su, ustvrdila je, rezultati posljednjih psiholoških istraživanja.

"Ne postoje rezultati, ali postoji veza"

Iako "ne postoje brojke i konkretni rezultati" u više je "različitih ispitivanja dokazana veza između dojenja kao prve poveznice između majke i djeteta, koja omogućuje da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno", rekla je. Dodala je i kako oni koji nisu dojeni u kasnijim fazama života mogu razviti spomenute poremećaje jer teže nadoknađivanju propuštena zadovoljstva.

"To se ponajprije odnosi na oralne poremećaje, poput anoreksije, bulimije, pretilosti i alkoholizma", objasnila je, i istakla kako čak i zlostavljanje kao oblik ponašanja može proizići iz neutažene djetetove želje za sigurnošću i toplinom majčina zagrljaja te težnje da osjećajem moći i snage zlostavljač nadomjesti emotivnu komunikaciju majka-dijete koja se događa isključivo tijekom dojenja.

Ne slaže se ni Gruden

S takvim tvrdnjama nisu se složili čak ni najglasniji zagovornici dojenja, a ni neki vrlo kontroverzni psihijatri koje je za mišljenje upitao Večernji list.

Vladmiir Gruden, iznimno kontroverzni psihijatar koji već godinama sablažnjava javnost svojim izjavama o homoseksualnosti, ili onima da djeca ponekad podsvjesno priželjkuju zlostavljanje, tvrdi da izjave dr. Taskov "ne drže vodu".

"Koliko god dojenje bilo ključno za emotivan razvoj djeteta nije presudno za razvoj spomenutih poremećaj. Osim hrane dijete iz dojke sisa ljubav, no ukoliko ga majka nakon toga ostavi u krevetu i ne obrati mu se do drugog podoja dijete će također biti emocionalno zakinuto i postoji mogućnost razvoja nekog od poremećaja poput anoreksije koja u prenesenom značenju ocrtava uskraćivanje ljubavi, a ne hrane ", pojasnio je Gruden. Dodao je i kako kod većine ljudi s poremećajima osobnosti postoji manjak majčinske ljubavi, no dojenje tu nije presudno.

"Nisu krive one žene koje iz nekih razloga ne mogu ili ne žele dojiti, nego one koje tijekom cijelog dana zanemaruju dijete", smatra Gruden, a s njim se složila i predsjednica udruge Roda Maja Tarle, koja "nikada nije čula za takvo istraživanje" i "misli da dojenje nije povezano s devijantnim ponašanjem".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.