Šatoraški pop koji zove muškarce u kamp muževnosti tvrdi da mu podmeću

Screenshot: YouTube, Facebook

NAKON što je prošle srijede zgrozio javnost i oduševio sljedbenike svojom objavom o srednjovjekovnom poimanju uloga muškaraca i žena u društvu, odnosno pozivom u kamp za muškarce, pater Ivan Ike Mandurić i danas je nastavio objašnjavati što točno misli kad "plače'' o nestanku muževa te poziva muškarca da bude "ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta''. 

Pateru Manduriću neki podmeću

Danas se, pak, putem Facebooka žalio kako mu "neki podmeću'' da zagovara da  "muž ne bi smio prati, kuhati, čuvati svoje dijete, i slično''.

"Nevjerojatno! Neka mi pokažu gdje sam to rekao?'', zgraža se pater Mandurić.

Prije nego što nastavimo citirati paterovu današnju objavu, podsjetimo na dio upisa od prošle srijede.

"U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji, i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje, te tu i tamo popraviti pokoji kvar... S obitelji svojom odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose s punicom i njenom rodbinom... Ta, i sveti Josip je bio baš takav?'' pisao je pater Mandurić prošle srijede.

Pater Mandurić ima prijatelje koji čuvaju djecu

No vratimo se današnjem statusu. Nakon što se zgrozio podmetanjima pater nastavlja u poznatom stilu negatora diskriminacijskih praksi koji, primjerice, da bi opravdali svoju homofobiju kažu "pa imam i ja prijatelja koji je gej'' ili pravdaju nacionalnu netrpeljivost tvrdeći "imam i ja susjeda koji je Srbin'', i tako dalje. 

Ovako piše pater Mandurić: "To je jednostavno nemoguće jer nekoliko mojih bliskih prijatelja upravo ovih dana sjedi doma i čuva djecu jer im žene rade, i s njima o tome rado pričam. A što bi drugo trebali raditi? Poznajem ih jako dobro, i to su za mene pravi očevi i muževi. Takav i treba biti: onaj koji svojoj ženi pomaže u svemu što je god potrebno, kao i ona njemu. Naravno da će nekim poslovima upravljati on, nekima ona. A koji su to, nemam pojma, i time se ne bavim. Dalje od toga nema smisla govoriti, jer su to ljudi koji se vole, razumiju, žive zajedno, i rade sve zajedno. To što će ona a što on raditi, nije moja tema i nije mi palo na pamet o tome govoriti. Nevjerojatno je koliko je puno onih koji to nisu shvatili – uz neke koji to nisu htjeli shvatiti.''

"Muškarac (a i žena, naravno) su pozvani na puno toga i izvan obitelji"

Tvrdi tako pater da je njegova temeljna poruka kako se uloga muža "ne može iscrpiti samo u međuobiteljskim relacijama i samo u obiteljskim dužnostima''. 

"Muškarac (a i žena, naravno) su pozvani na puno toga i izvan obitelji. I ako na to ne odgovore, neće ispuniti ni svoju očinsko - majčinsku dužnost, jer ona podrazumijeva i to. Svaki zreo i odgovoran muškarac prepoznaje zadaću da, baš za nju i njihovu djecu, uredi svijet koji će biti bolji nego što jest, i po toj svojoj uređenosti, postati još više dostojan i nje i njihove djece. Koji muž to ne bi želio promijeniti?'' čudi se pater Mandurić.

Nadalje, tvrdi da smo svi okruženi s bezbroj prijetnji koje ovaj svijet mogu učiniti još gorim mjestom za život. 

"Svijet ne postaje bolji samim time što tek radimo svoj posao, i sve prepuštamo institucijama, ma kakve da jesu. Uvjeren sam da svoje potencijale nismo dovoljno prepoznali ni iskoristili. Muškarci mogu puno više. Neizmjerno je dragocjeno otkriti tu snagu u sebi i način kako to ostvariti'', bodri pater Madunić muškarce te objašnjava zašto bi trebali ići u kamp za muškarce.

Pater Mandurić je uvjeren da svaki muškarac želi biti heroj

"Kao da današnji muškarac još ne shvaća da, umjesto ratišta i ratovanja oružjem i teških fizičkih poslova koje su nekada mogli raditi samo muškarci, sada svoje mjesto treba tražiti u novim vrstama ratova: u angažiranosti u društvu, i koliko oni danas mogu biti 'muški' posao. Umjesto tog aktivizma, svoju potrebu da se bave svijetom i društvom upražnjavaju dokoličarenjem u muškim društvima bez ideje i inicijative, ili se iz njega povuku u svoja četiri zida, gdje se opet ne ostvaruje cjelovito: da uređuje i mijenja svijet na bolje za svoju ženi u svoju djecu. Uvjeren sam da svaki muškarac to u sebi nosi. Da želi biti nekakav heroj, i da sanja o tome. Ako to ne ostvari, osjećat će nezadovoljstvo cijeli život.

Prilika je fascinantno puno, i sve su lijepe. Svakom muškarcu iskreno želim da pronađe svoj vlastiti put kako da za svoju ženu pokori svijet'', poželio je pater Mandurić i post završio pjesmom Prljavog kazališta Heroj ulice.

Muškarac kao ratnik i lovac

Podsjetimo, pater Mandurić prije nekoliko je dana putem Facebooka muškarce pozvao u kamp za katoličke muškarce.

Riječ je o susretu koji organizira udruga Magis, a u kampu, kako pišu, mladići imaju priliku upoznati svoju srž i svrhu kroz primjere muževnosti biblijskih junaka i života svetaca od antike do modernog doba.

U svojoj podužoj objavi na Facebooku pater Ike Mandurić objasnio je što po njemu trebaju znati muškarci. Oni tako, među ostalim, trebaju biti spremni umrijeti za domovinu i moraju biti ratnici i lovci.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.