Salvini: Oslobađanje njemačke kapetanice je politička odluka

Foto: EPA

TALIJANSKI ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini osudio je danas sutkinju koja je pustila na slobodu Carolu Rackete, njemačku kapetanicu humanitarnog broda Sea-Watch 3, optuženu za probijanje pomorske blokade, te sugerirao da je oslobađajuća presuda politički motivirana.

U iznenađujućoj presudi sutkinja Alessandra Vella jučer je oslobodila Rackete iz kućnog pritvora, rekavši da je dovođenjem migranata u luku unatoč zabrani talijanske mornarice nastojala spasiti živote, što je nadjačalo sva ostala pitanja.

Čelnik krajnje desne stranke Lige prošle je godine uveo niz mjera s ciljem zatvaranja talijanskih luka nevladinim brodovima za spašavanje migranata i ocijenio je Vellinu odluku kao udarac vladavini prava.

Salvini: Moraš se smiješiti kako ne bi plakao

"Moraš se smiješiti kako ne bi plakao jer takvim odlukama tjeraju pravog Talijana na plač", napisao je Salvini na Facebooku.

Međunarodna udruga sudaca upozorila je kako Salvini potkopava neovisnost pravosuđa u slučaju koji je povećao diplomatske napetosti u Europi i prijeti Salvinijevim naporima da obuzda migrantski pritok iz Afrike.

"Još jednom, prezirni komentari o sudskoj odluci, bez ikakvog upućivanja na njezin tehnički ili pravni sadržaj, riskiraju poticanje klime mržnje", navode u priopćenju.

Kapetanica želi ostati u Italiji

Ne očekuje se da će se kapetanica Rackete odmah vratiti u Njemačku nakon oslobađanja iz kućnog pritvora u Italiji. Njezin otac Ekkehart Rackete rekao je da je želja njegove kćeri ostati u Italiji do sljedećeg sudskog saslušanja koje je zakazano za 9. srpnja.

Jučer je povučena odluka o kućnom pritvoru nakon što je utvrđeno da nema temelja za optužbe po kojima je odbila poslušati naredbe vojnog broda. 

"Carola je danas potpuno slobodna osoba", rekla je glasnogovornica organizacije Sea-Watch Giorgia Linardi na konferenciji za medije Udruženja stranih novinara u Rimu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.