SAD zaplijenio sjevernokorejski teretni brod

Foto: Epa

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE zaplijenile su sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija, priopćilo je u četvrtak američko Ministarstvo pravosuđa, a prenosi CNN.

Zapljena će vjerojatno još dodatno pojačati napetosti između te dviju zemlje nastale nakon neuspjelog sastanka Donalda Trumpa i Kim Jong-una, kada je američki predsjednik pokušao odvratiti Sjevernu Koreju od provedbe svog nuklearnog programa.

Brod M / V Wise Honest prevozio je ugljen iz Sjeverne Koreje u druge zemlje, poput Kine, a SAD ga je zaplijenio jer smatra, kao i Ujedinjeni narodi, da Sjeverna Koreja pomoću nedozvoljene prodaje ugljena financira nuklearno oružje i razvoj programa balističkih raketa.

Kampanja "maksimalnog pritiska"

Visoki dužnosnici Ministarstva pravosuđa rekli su kako je ova zapljena dio američke kampanje "maksimalnog pritiska" na sjevernokorejsku vladu.

"Brod kojim su se kršile sankcije sada je izvan upotrebe", izjavio je John Demers, šef Odjela za nacionalnu sigurnost pri Ministarstvu pravosuđa.

"Ministarstvo pravosuđa duboko je predano svojoj ulozi u stvaranju maksimalnog pritiska na ratoboran stav sjevernokorejskog režima", dodao je.

Izvorno ga zaplijenila indonezijska pomorska uprava

Wise Honest izvorno je u travnju 2018. godine zaplijenila indonezijska pomorska uprava, a SAD je u srpnju iste godine izdao nalog kojim se odobrava pokretanje postupka oduzimanja broda.

Geoffrey Berman, državni odvjetnik južnog okruga New Yorka, opovrgnuo je da postupak zapljene koji je pokrenut ovog četvrtka ima ikakve veze s neuspjelim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje te vijestima o sjevernokorejskim testiranjima raketa kratkog dometa.

"Nema nikakve veze između nedavnih aktivnosti Sjeverne Koreje i pokretanja postupka zapljene. Radimo na tome već mjesecima, kao što je i navedeno u optužbi", kazao je Berman i dodao kako je brod upravo na putu prema Američkoj Samoi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.