Sinovi narkobosa El Chapa optuženi za trgovinu drogom i krizu predoziranja u SAD-u

Screenshot: YouTube

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa optužilo je tri sina ozloglašenog narkobosa Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo, za trgovinu drogom, piše Sky News.

Ovidio Guzman Lopez, Jesus Alfredo Guzman Salazar i Ivan Archivaldo Guzman Salazar sinovi su El Chapa uz koje je kartel Sinaloa postao nasilniji i agresivniji. Od njih trojice samo je Guzman Lopez u pritvoru u Meksiku.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland, koji stoji uz šeficu Uprave za suzbijanje droga Anne Milgram, kaže da su El Chapovi sinovi optuženi u tri okruga zbog globalne mreže kartela.

Porast predoziranja drogom u SAD-u 

El Chapovi sinovi optuženi su da su dio složene proizvodne i opskrbne mreže, što uključuje kineske i gvatemalske državljane. Oni su pak optuženi za proizvodnju fentanila i za vođenje laboratorija za drogu u Meksiku. Također, optužene su i osobe koje su dio osiguranja kartela i financijeri operacija kartela.

Optužnica je podignuta u trenutku dok u SAD-u vlada kriza predoziranja, uglavnom zbog trovanja fentanilom. Gotovo je 107.000 ljudi umrlo od predoziranja drogom u SAD-u tijekom 2021., što je rekordan broj.

Zapljene fentanila od 2019., koje su napravile američke carinske i granične službe, porasle su za više od 400 posto. Zapljene u ovoj godini već su premašile ukupne zapljene fentanila za cijelu 2022. DEA tvrdi da većina fentanila kojim se trguje u SAD-u dolazi od kartela Sinaloa.

Ljude bacali tigrovima u vlasništvu El Chapovih sinova

El Chapo je 2019. osuđen u SAD-u zbog vođenja velikih operacija krijumčarenja droge. Na njegovom suđenju tužitelji su rekli da dokazi prikupljeni od kasnih 80-ih pokazuju da su on i njegov kartel zaradili milijarde dolara krijumčareći tone kokaina, heroina, kristalnog meta i marihuane u SAD.

El Chapo je optužio suca u svom slučaju da se ruga američkom pravosudnom sustavu i tvrdio da mu je uskraćeno pošteno suđenje. Državni odvjetnik Garland opisao je nasilje kartela Sinaloa te opisao kako su njegovi članovi mučili neprijatelje, uključujući meksičke službenike za provođenje zakona. 

Rekao je da su tigrove u vlasništvu El Chapovih sinova hranili ljudima, ponekad dok su žrtve bile još žive. Osam optuženih je uhićeno i još uvijek su u pritvoru u Kolumbiji, Grčkoj, Gvatemali i SAD-u.

Američka vlada nudi nagrade za nekoliko drugih optuženih u slučaju. Vlada nudi i do 10 milijuna dolara za druga dva El Chapova sina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.