SAD od Toyote traži 16,4 milijuna dolara odštete

AMERIČKA savezna vlada od japanskoga automobilskoga poduzeća Toyota traži 16,4 milijuna dolara odštete zbog prikrivanja nedostataka svojih vozila, a posebice papučice gasa te zbog zakašnjelog obavještavanja saveznih regulatora, objavio je danas američki ministar prometa, Ray LaHood.

Toyota koja je u SAD-u morala iz prometa povući šest milijuna vozila, a sveukupno u svijetu osam milijuna, dosad je primila i privatne tužbe većeg broja vlasnika Toyota vozila, a dodatna kazna ih slijedi i od savezne vlade koja još nije okončala istragu. LaHood je Toyotu optužio da je predugo čekala s opozivom vozila koja su imala problema s papučicom gasa, dok su hibridni modeli Prius imali teškoće s kočnicama.

LaHood je naglasio da je Toyota za greške znala u rujnu prošle godine, a automobili su povučeni s tržišta tek u siječnju ove godine. Prema zakonu, Toyota je regulatore morala obavijestiti u roku od pet dana. Zaglavljivanje pedale gasa je krivo za opoziv 2,3 milijuna automobila u SAD-u. Zbog toga vlada traži najvišu moguću kazni od 16,4 milijuna dolara kazne.

Dosad je najvišu kaznu platio General Motors koji je platio milijun dolara za prekasan opoziv vozila zbog greške na brisačima na 600 tisuća vozila.

Osim toga, Toyota je suočena i s najmanje 100 privatnih tužbi zbog ozljeda ili smrtnih slučajeva. Vladinom istragom su dosad povezana 52 smrtna slučaja sa zaglavljenom papučicom gasa ili problema s ubrzanjem na Toyotinim vozilima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.