SAD obećao veliki paket pomoći za energetski sektor Ukrajine

Foto: EPA

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je obećala paket pomoći od 1.5 milijardi dolara Ukrajini, namijenjen uglavnom energetskom sektoru zemlje, prenosi BBC.

Financiranje, najavljeno na mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj, pomoći će popraviti infrastrukturu oštećenu ruskim bombardiranjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je polovica kapaciteta zemlje za proizvodnju električne energije uništena u ratu.

Pozvao je zapadne zemlje da osiguraju više protuzračne obrane za Ukrajinu s ciljem zaštite energetske infrastrukture i urbanih središta.

Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu prisilili su energetske kompanije da uvedu kontinuirana isključenja struje.

500 milijuna dolara novog novca za energetsku pomoć

Paket USAID-a i State Departmenta uključuje 500 milijuna dolara za energetsku pomoć i 324 milijuna dolara preusmjerena za hitne energetske potrebe, stoji u priopćenju Bijele kuće.

"Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na energetsku infrastrukturu podupiranjem popravka i oporavka, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na prekide u opskrbi energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje ukrajinskog energetskog sustava", dodaje se.

Dodatnih 369 milijuna dolara obećano je kao humanitarna pomoć za raseljene osobe i zajednice pogođene sukobom.

Planirano je i slanje dodatnih 300 milijuna dolara za osiguranje opreme za policiju i snage na granici.

Od početka rata SAD je potrošio više od 3.2 milijuna dolara na humanitarnu pomoć Ukrajini i gotovo 1.5 milijardi dolara na energetski sektor, dodaje se u priopćenju.

Harris sudjeluje na summitu u švicarskom planinskom odmaralištu Burgenstocku.

Na summitu se razgovara o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini u odsutnosti Joea Bidena.

Budući da Rusija nije pozvana i da se ključni igrači poput Kine nisu odazvali, male su šanse da će doći do većeg napretka na summitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.