SAD nije zadovoljan odlukom etiopskih vlasti da uvedu izvanredno stanje

Screenshot: YouTube

AMERIČKO veleposlanstvo u Adis Abebi obznanilo je u priopćenju duboko neslaganje s odlukom etiopske vlade da uvede šestomjesečno izvanredno stanje.

"Priznajemo i dijelimo zabrinutosti vlade zbog nasilnih incidenata i gubitka ljudskih života, ali čvrsto smo uvjereni da je odgovor u više, a ne manje slobode", navodi se u priopćenju veleposlanstva Sjedinjenih Država, tradicionalnog saveznika etiopske vlade.

"Nalažemo vladi da razmotri taj pristup i da pronađe druge načine zaštite života i imovine proširenjem prostora za iskreni dijalog", nastavlja veleposlanstvo.

Etiopska vlada je nakon nakon političke krize koja traje četvrt stoljeća uvela šestomjesečno izvanredno stane u petak, dan nakon ostavke premijera Hailemariama Desalegna.

Ta mjera kojom bi se trebao zaštiti ustav i zemlju od kaosa i nereda, uvedena je nakon što je režim posljednjih tjedana oslobodio brojne zatvorenike, među kojima i oporbene.

Sjedinjene Države su tradicionalni saveznik Etiopije u regiji, posebice zbog uloge Adis Abebe u borbi protiv radikalnih islamista na Afričkom rogu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.