SAD ne može objasniti kako se potrošilo 8,7 milijardi dolara od iračke nafte



AMERIČKO ministarstvo obrane ne može pravilno objasniti gdje je otišlo 95 posto od 9,1 milijarde dolara od iračke nafte, novca koji je SAD iskoristio za rekonstrukciju te zemlje, pokazala je danas revizija.

Izvještaj američkog posebnog istražitelja za rekonstrukciju Irana pruža zanimljiv pogled u neodgovoran način trošenje sredstava u zemlji u kojoj se stanovništvo žali da i sedam godina nakon invazije nema pristup osnovnim uslugama, kao što su struja i voda.

Revizija je pokazala da je loše vođenje papirologije stvorilo situaciju u kojoj Pentagon ne može objasniti gdje je otišlo 8,7 milijardi dolara koje je SAD povukao iz posebnog fonda koji je osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a, a od te svote ne može objasniti kako je potrošeno 2,6 milijardi dolara.

Gdje je nestao novac?

Izvještaj dolazi u nezgodno vrijeme, četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, nakon kojih još uvijek nije formirana nova vlada, dok su bombaški napadi svakodnevna stvar. Parlamentarne sjednice za konstituiranje novog saziva uporno se odgađaju, a ne vidi se izlaz iz trenutne političke krize.

Američki izvještaj neće pomoći nezadovoljstvu koje Iračani osjećaju zbog situacije u kojoj se nalaze. U reviziji je naveden niz razloga zbog kojih se ne može odrediti gdje je otišao novac povučen iz Razvojnog fonda za Irak. Većina organizacija koja je dobila novac iz tog fonda nije otvorila račune u ministarstvu financija, a nijedna organizacija ministarstva obrane nije određena kao glavno nadzorno tijelo.

Otkriveno je i da SAD i dalje drži 34,3 milijuna novca iz fonda iako je to trebalo biti vraćeno iračkoj vladi. Nije navedeno sumnjaju li istražitelji na prevaru u trošenju sredstava. Razvojni fond za Irak uključuje sredstva od izvoza iračke nafte i prirodnog plina, kao i zamrznuta sredstva bivše vlade i višak novca iz sada propalog programa Nafta za hranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.