SAD izvele prvi napad na pobunjenike u Jemenu

Foto: US Navy

AMERIČKA mornarica je raketirala tri obalna radarska postrojenja u Jemenu koja se nalaze u rukama pobunjeničkog pokreta Husi, kao osvetu za raketni napad na brod USS Mason.

Napad, koji je naredio predsjednik Obama, predstavlja prvu izravnu vojnu akciju Washingtona protiv pobunjeničkog pokreta Husi u jemenskom sukobu.

Pentagon je naglasio kako je riječ o obrambenoj akciji, s ciljem uništavanja radara koji su omogućili napad na razarač američke mornarice USS Mason, koji je u posljednjih nekoliko dana više puta gađan raketama.

"Ovi ograničeni samoobrambeni udari izvedeni su kako bi se zaštitilo naše ljudstvo, naši brodovi i naša sloboda kretanja", objasnio je glasnogovornik Pentagona, Peter Cook.

Neimenovani izvor iz Pentagona rekao je da su s američkog razarača USS Nitze oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu ispaljene krstareće rakete Tomahawk, javlja Reuters.

"Ovi radari su bili aktivni za vrijeme prethodnih napada i pokušaja napada na brodove u Crvenom moru", rekao je izvor, dodavši kako su gađani radari smješteni u područjima u blizini Ras Ise, pustom području gdje postoji mala mogućnost za pogađanje civilnih ciljeva.

Husi poriču krivnju za napade

Pentagon je ovim napadom održao obećanje kako će na napade na svoje brodove s teritorija Jemena odgovoriti "u prikladnom trenutku i na prikladan način".

Razarač američke mornarice jučer je neuspješno napadnut raketama s teritorija koji kontroliraju Husi, koji su u savezništvu sa Iranom, objavile su američke vlasti, što je drugi sličan incident u posljednja četiri dana. Husi su demantirali da stoje iza raketnog napada na USS Mason.

SAD su dosad su napadale kampove za obuku terorista na teritoriju Jemena, i pružale logističku podršku arapskoj koaliciji koja se bori protiv pokreta Husi, ali ovo je prvi izravni američki napad na tu pobunjeničku grupu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.