SAD bi mogao dobiti prvog gej predsjednika. Tko je Pete Buttigieg?

Foto: EPA

PETE Buttigieg, bivši gradonačelnik South Benda, u Indiani, jedan je od demokratskih kandidata za mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Podsjetimo, u američkom izbornom sustavu najprije dvije stranke, demokrati i republikanci, biraju osobu koja će biti njihov kandidat na izborima za predsjednika SAD-a. 

Buttigieg je jedan od kandidata demokrata, a na prvim predizborima u Iowi je, prema 99 posto prebrojenih rezultata, pobijedio. Osvojio je 26,2 posto glasova, a slijedi ga Bernie Sanders s 26,1 posto glasova, dok je jedan od favorita Joe Biden podbacio i osvojio tek 15,8 posto glasova. Pretekla ga je čak i Elizabbeth Warren koja je osvojila 18 posto glasova.

No, postavlja se pitanje tko je Pete Buttigieg, pobjednik predizbora u Iowi?

Tko je Pete Buttigieg? 

Buttigieg je rođen 19. 1. 1982. godine u South Bendu, u državi Indiana. Puno ime mu je Peter Paul Montgomery Buttigieg. Roditelji su mu Joseph A. Buttigieg, koji je profesor engleskog jezika, i Anne Montgomery, koja je lingvistica.

Pete Buttigieg vjenčan je sa svojim suprugom, Chastenom Glezmanom. Vjenčali su se 2018. godine. 

Na Harvardu je 2004. godine diplomirao povijest i književnost, a potom je upisao i Oxford, 2007. godine, i to preko Rhodes stipendije.

Bio je i u američkoj vojsci, u kojoj je dobio čin poručnika u rezervi američke mornarice. U mornarici je bio od 2009. do 2017. godine. 

Član je Episkopske crkve.

Dijete je migranta

Pete Buttigieg je dijete migranta. Buttigiegov otac Joseph je u Ameriku emigrirao iz Malte. Njihovo prezime otprilike znači „gospodar peradi“.

Ako bude izabran, Buttigieg će ujedno biti i prvi gej predsjednik Amerike.

Tečno govori osam jezika: engleski, norveški, španjolski, talijanski, malteški, arapski, dari (lokalni farsi jezik u Afganistanu) i francuski. Norveški je naučio da bi mogao čitati djela pisca Erlenda Loea na izvornom jeziku.

Svira klavir i gitaru, prije je često nastupao sa simfonijskim orkestrom South Benda.

Ima bogatu karijeru.

Ovo je pregled karijere i političkog puta Peta Buttigiega:

Od 2007. do 2010. godine: savjetnik u McKinsey & Company u Chicagu.

Od 1. siječnja 2012. do 1. siječnja 2020. godine: gradonačelnik South Benda, Indiana.

27. veljače 2013. godine: objavljuje izvješće radne grupe za prazna i napuštena imanja, u kojem poziva da se riješi pitanje 1.000 napuštenih kuća za 1.000 dana. Cilj je postignut u rujnu 2015. godine kada je preko 1.000 kuća srušeno ili renovirano.

Od veljače do rujna 2014. godine: poslan je u Kabul, Afganistan, kao obavještajni poručnik.

16. lipnja 2015. godine: u eseju za South Bend Tribune priznaje da je homoseksualac.

5. siječnja 2017. godine: objavljuje da ulazi u utrku za mjesto predsjednika Demokratskog nacionalnog odbora.

25. veljače 2017. godine: odustaje od utrke za predsjednika nekoliko minuta prije glasanja.

17. prosinca 2018. godine: objavljuje da se neće ponovo kandidirati za gradonačelnika South Benda.

25. veljače 2019. godine: izlazi knjiga njegovih memoara "Shortest Way Home: One Mayor's Challenge and a Model for America's Future".

26. travnja 2019. godine: Buttigiegov tim za kampanju izdaje priopćenje da poništava svoju odluku o prihvaćanju donacija od registriranih lobista i govori da će refundirati sve priloge koje su do tada dobili. Menadžer kampanje je u e-mailu pristalicama napisao da će vratiti 30.250 dolara koje su primili od 39 ljudi.

21. lipnja 2019. godine: Buttigieg zaustavlja kampanju kako bi se vratio u South Bend zbog masovne pucnjave u kojoj je jedan časnik poginuo. On je prilikom protestnog marša zbog rasističkih tenzija u gradu izjavio da je prilično ozbiljan u namjeri da sredi situaciju.

10. prosinca 2019. godine: Buttigieg objavljuje listu od devet klijenata s kojima je surađivao dok je radio u konzultantskoj tvrtki McKinsey & Company.

Buttigieg se nada da će ući u povijest nakon predsjedničke utrke 2020. godine, prenosi CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.