Sabor smatra da slovenski parlament prejudicira granicu

CIJELA hrvatska politička scena danas je u Saboru podržala Zaključak koji kaže kako je neprihvatljiv zaključak slovenskog Državnog zbora u kojem se prejudicira državna granica.

Prijedlog Zaključka čiji je tekst prethodno dogovoren između klubova zastupnika podržalo je 119 prisutnih članova Sabora. Sabor je upozorio kako zaključak slovenskog parlamenta može imati neželjene posljedice u budućim postupcima proširenja, te da je to presedan u povijesti primanja novih članica u NATO i EU.

Sabor smatra kako je najbolje rješenje za mirno zaključenje spora Međunarodni sud pravde u Haagu

Sabor je pozvao Sloveniju da poštuje dogovor s Bleda 2007. godine kada  su dvije države "dale riječ" da Međunarodni sud pravde riješi spor o razgraničenju. Zastupnici su pozvali da se "uime prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa zajedničke europske budućnosti" spor riješi u duhu vladavine prava. U saborskom Zaključku se i nedvosmisleno odbacuju pokušaji prejudiciranje granice od strane slovenskog parlamenta kroz njihov Zaključak izglasan u srijedu.

"Navodi izneseni u zaključku Državnog zbora su neprihvatljivi jer pokazuju namjeru prejudiciranja granice na lijevoj obali Dragonje i Mure, područja koja su 25. lipnja 1991. bila neosporno pod suverenom vlasti Hrvatske, te područja cjelokupnog morskog prostora u Savudrijskoj vali/ Piranskom zaljevu, nad kojima Slovenija 1991. nije obnašala isključivu jurisdikciju niti je tada imala neposredan dodir s otvorenim morem", piše u Zaključke te se dodaje da je stav Sabora kako bi najbolji izbor za mirno rješavanje spora bio Međunarodni sud pravde u Haagu.

I.Kri.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.