Sabor hitno promijenio zakon o mirovinama, pogledajte što se sve sad mijenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABOR je po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi referendumske inicijative "67 je previše".

Sabor je zakonske izmjene podržao sa 115 glasova za i 5 suzdržanih.

Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, vlada je predložila, a sabor izglasao zakonske izmjene kojima se u cijelosti preuzimaju zahtjevi građanske inicijative „67 je previše“, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana.

U mirovinu se ide sa 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, umjesto sa 67 godina

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.

Prijevremena mirovina sa 60 godina i 35 godina staža, starosna mirovina sa 60 godina i 41 godinom staža

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih 62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu i 41 godinu staža.

Manja penalizacija prijevremenog umirovljenja

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine će se penalizirati 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznosi 12 posto, dok je dosad iznosila 18 posto.

Prijelazno razdoblje za izjednačavanje odlaska u mirovinu između muškaraca i žena

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblje za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene - umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža.

Vlada odustala od izmjena Zakona od radu koji je trebao omogućiti radnicima da nastave raditi do 68. godine ako to žele

Inače, vlada je, iako je to prvotno planirala, prije nekoliko dana odustala od izmjena Zakona o radu kojima se trebalo omogućiti radnicima da nakon 65. godine biraju hoće li otići u svoju redovnu mirovinu, i to s otpremninom, ili će ostati raditi do 68. godine, što bi u ekstremnom slučaju značilo da bi te tri dodatne godine mogli provesti na bolovanju, a da bi cijeli trošak snosio poslodavac.

U povlaštene mirovine neće se dirati

Podsjetimo, premijer Plenković je prije mjesec dana iznenađujuće objavio da će vlada prihvatiti sve zahtjeve inicijative "67 je previše" koju su vodili sindikati, iako je vlada, uključujući i samog Plenkovića, tu referendumsku inicijativu žestoko kritizirala, pa i snimala propagandne spotove kako referendum ne bi uspio. Plenković je izjavljivao i da su se sindikati inicijativom "67 je previše" uključili u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore. 

I dok su sada i vlada i sindikati prihvatili sve zahtjeve sindikata, ministar Aladrović je potvrdio da se, barem zasad, u povlaštene mirovine neće dirati. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.