Rusko tužiteljstvo odbacilo optužbe protiv uhićenog novinara

Foto: EPA

SVE optužbe protiv ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova odbačene su, priopćio je ministar unutarnjih poslova Rusije Vladimir Kolokolcev. 

Konkretno, riječ je o optužbama za posjedovanje droge s namjerom preprodavanja, odnosno dilanja.

"Prema rezultatima biološkog, forenzičkog i pregleda otisaka prstiju i testiranja DNA, donesena je odluka da se prekine kazneni progon građanina Ivana Golunova zbog nedostatka dokaza za njegovo sudjelovanje u zločinu", rekao je Kolokolcev u izjavi za medije.

Kolokolcev je priznao da optužbe nisu dokazane i dodao da će Golunov danas biti pušten iz kućnog pritvora u kojem se nalazio. 

Kako javlja Associated press, Golunov će tražiti da otpuste trojicu viših policijskih službenika odgovornih za njegovo uhićenje te da istraže i druge policajce uključene u slučaj. 

Golunov je, podsjetimo, uhićen u četvrtak kad je pri pretresu njegova stana policija navodno pronašla drogu i improvizirani laboratorij za izradu droge. On je poricao optužbe zbog kojih je uhićen tvrdeći da mu je droga podmetnuta. 

Kad nije htio potpisati policijski izvještaj bez prisutnosti odvjetnika, pretučen je, izjavio je njegov odvjetnik Pavel Čelkov. 

Rusi prosvjedovali jedan po jedan za Golunova

No okolnosti slučaja brzo su postajale sve čudnije. Testiran je na drogu, ali nalaz je bio negativan. Iako je tužiteljstvo tražilo da ga se zadrži u pritvoru, sudac mu je, što je prilično neuobičajeno u ruskoj sudskoj praksi, odredio kućni pritvor umjesto toga. Policija je objavila fotografije droge i opreme za izradu droge, navodno iz njegovog stana, da bi ih naknadno izbrisala i ustvrdila da je riječ o greški. 

Čak je i glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov jučer priznao da u vezi slučaja "postoje sumnje koje treba razjasniti", što je također iznimno neuobičajeno. 

"Uvjereni smo da je Golunov nevin. Štoviše, imamo razloga vjerovati da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada", izjavio je jučer glavni direktor i urednik Meduze Ivan Kolpakov. Dodao je da je Golunov već primao prijetnje zbog svog rada.

>> Pogledajte kako su Rusi zaobišli zabranu prosvjeda za uhićenog novinara

Brojni ruski novinari, aktivisti, umjetnici i obični građani proteklih su dana jasno i glasno stali u obranu Golunova. A budući da im ruske vlasti, koje i inače sustavno guše pravo na okupljanje, političko organiziranje i izražavanje, nisu dozvolile prosvjed, prosvjednici su se dosjetili kako mogu demonstrirati i bez dozvole.

Kao što se vidi na snimkama iz Moskve ovog vikenda, ruski novinari i drugi prosvjednici formirali su kolonu i izmjenjivali se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje su prosvjedovali s natpisima "Ja sam Ivan Golunov" i sličnim porukama. Ovi solo-prosvjedi nastavili su se i jučer.

Golunov: Izvori su me upozorili da ne diram tu temu

Podsjetimo, i tri vodeća ruska medija objavila su naslovnice s identičnom porukom "Ja sam/mi smo Ivan Golunov", podsjećajući na znameniti slogan "Je suis Charlie" u solidarnosti s francuskim satiričkim listom Charlie Hebdo. Ovo je bio potez bez presedana, budući da je većina ruskih medija bespogovorno odana Kremlju i predsjedniku Vladimiru Putinu.

Štoviše, portal Meduza je, iako na ruskom jeziku, otvoren u Latviji zbog pritiska na neovisne ruske novinare. No sam Golunov je izvještavao iz Moskve. 

36-godišnji Golunov bavi se istraživanjem korupcije i ilegalnih poslovnih praksi u Rusiji te je pisao o sumnjivim nekretninama u vlasništvu visokih dužnosnika, kao i prevarama oko stanova u Moskvi. Konkretno, otkrio je da su članovi obitelji zamjenika gradonačelnika Moskve kupili devet elitnih multimiljunskih apartmana u jednom danu, da su moskovski zelenaši varali dužnike kako bi ih izbacili iz stanova i domogli se njihovih nekretnina, kao i da je državni komunikacijski regulator koristio umjetnu inteligenciju i stotine moderatora za cenzuriranje ruskog interneta.

Prije nego što je uhićen, primao je i prijetnje. Posljednja tema kojom se bavio bila je korupcija u pogrebnim uslugama. 

"Moji izvori su mi počeli govoriti da ne bih trebao dirati ovu temu (pogrebni biznis) jer sve radi dobro. Nitko ne treba probleme i komplikacije, rekli su, a ne trebaš ih ni ti", objasnio je novinarima iz kaveza u kojem je bio zatvoren. Da je optužnica prihvaćena i Golunov osuđen, prijetilo bi mu do 20 godina zatvora. 

U osudi očito nelegitimnog uhićenja Golunova ujedinili su se i kritičari i pristaše predsjednika Vladimira Putina u medijima. No kako prenosi CNN, osudi su se pridružili i glazbeni poput repera Oxxxymirona (Miron Fedorov) i rokera iz banda Mašina Vremeni, Andreja Makareviča, kao i filmaši poput glumice Čulpan Kamatove ili redatelja Andreja Zvijaginceva. 

"Ovo nije samo posljednji napad na slobodu govora. Ovo je signal svima nama: svatko od nas može biit uhićen. A to ne možemo tolerirati", komentirao je TV voditelj Fekla Tolstoj, potomak čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.