Ruski špekulanti klade se na spašavanje Agrokora

Foto: Hina
 
RUSKI investitori doveli su globalni lov na prinose do ekstrema i pokušavaju ostvariti visoki profit kupnjom obveznica Agrokora, piše Bloomberg.
 
S trenutnom vrijednošću od samo trećine nominalne vrijednosti, obveznice Agrokora zanimljive su špekulantima. Evgenij Pundrovski iz ruske financijske kompanije UFG Asset Management izjavio je da se "kladi da će se vrijednost dionica udvostručiti".
 
Promijenili preporuku iz "prodaj" u "kupi"
 
Hrvatski konglomerat bori se s dugom koji ga je doveo do ruba bankrota, a njegove obveznice pale su na rekordno nisku vrijednost. Kako je među zajmodavcima Agrokora najveća ruska banka, tvrtka je već dugo na radaru lokalnih investitora "gladnih obveznica s visokim prihodima".
 
"Agrokor je novi igrač na terenu za ruske investitore", izjavio je Aleksej Gren, analitičar tvrtke Exotix u Londonu koji je nedavno promijenio preporuku iz "prodaj" u "kupi".
 
"U Rusiji nema prilika za kupnju obveznica s visokim prinosom. Sve je relativno skupo", rekao je Gren.
 
"Mogao bih dobiti 80 posto vrijednosti ako se ne desi teško restrukturiranje"
 
Voditelj odjela za dugove ruske banke Deržava Maksim Kuvšinov rekao je da misli kako investitori neće morati primijeniti korektivne faktore od više od 30 posto u restrukturiranju Agrokora. Kupio je obveznice vrijedne milijun eura s dospijećem 2020. godine za manje od 40 centa po euru.
 
"U superoptimističnom scenariju mogao bih dobiti cijenu od 80 posto nominalne vrijednosti ako ne bude teškog restrukturiranja", rekao je Kuvšinov.
 
Agrokorove obveznice s dospijećem 2019. potonule su 10. travnja na 27,2 centa po euru, a od tada su se popele na 36,5 centa.
 
"Čekamo da vrijednost poraste na 60 posto i uzimamo zaradu"
 
Tvrtka čiji su prihodi u visini 15 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u četvrtak je potpisala ugovor o zajmu 80 milijuna eura s četiri banke nakon što je odbila zahtjev Sberbanka.
 
Bloomberg podsjeća na to da je hrvatska vlada donijela novi zakon kojim je preuzela izvršnu kontrolu nad Agrokorom i postavila povjerenika Antu Ramljaka da sa zajmodavcima pokuša spasiti tvrtku.
 
Pundrovski je kupio obveznice Agrokora zbog glasina da ruski zajmodavci neće dopustiti bankrot tvrtke, nego će restrukturirati dug.
 
"Čekamo da vrijednost obveznica poraste na 60 posto i tada krećemo u unovčavanje", zaključio je Pundrovski. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.