Ruski lovac projurio tik uz američki špijunski avion

Ilustracija (nije fotografija događaja iz teksta): Fox News 

RUSKI borbeni lovac presreo je jutros američki špijunski avion iznad Baltičkog mora u međunarodnom zračnom prostoru.
 
Fox News prenosi izjavu dvojice američkih obrambenih dužnosnika da je ruski avion Su-27 izveo ''sigurno ali neprofesionalno'' presretanje aviona za nadzor američke mornarice P-8 prilikom njegove misije iznad Baltičkog mora.
 
Ruski avion došao na šest metara od američkog
 
Ruski avion došao je na samo šest metara od američkog, ali američki piloti rekli su dužnosnicima da se nisu osjećali ugroženo ili nesigurno. 
 
Ovo je posljednji u nizu takvih zračnih incidenata između američkih i ruskih vojnih aviona. Zadnji prije današnjeg bio je onaj u siječnju, kad je ruski lovac preletio pored špijunskog aviona američke mornarice EP-3 iznad Crnog mora. 
 
U siječnju ruski avion došao na metar i pol od američkog i zamalo izazvao sudar
 
Tom prilikom ruski Su-27 došao je na samo metar i pol od američkog aviona i ''izravno prošao kroz kurs leta EP-3-a'', prema priopćenju Šeste flote američke mornarice, koja je objavila i snimku iz kokpita svog aviona.
 
 
 
Tada je glasnogovornica američkog državnog tajništva Heather Nauert rekla kako je ruska vojska ''bezočno'' prekršila međunarodni zakon i riskirala zračni sudar, nazvavši to ''posljednjim primjerom ruskih vojnih aktivnosti koje zanemaruju međunarodne norme i sporazume''.
 
Američki i ruski vojni avioni redovito lete jedni blizu drugih iznad Baltičkog i Crnog mora, ali na profesionalan način, priopćio je Pentagon. Međutim, moguće je da novi zračni incident ima veze s rastućim tenzijama između Rusije i SAD-a u Siriji, gdje su američke snage zajedno s francuskim i britanskim saveznicima raketirale režimska postrojenja za kemijsko oružje, unatoč ruskom protivljenju i prijetnjama protunapadom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.