Pad ruskog gospodarstva, predviđa se rast broja nezaposlenih s 2,5 na osam milijuna

Ilustracija: EPA

RUSKO gospodarstvo smanjit će se u drugom tromjesečju 9,5 posto zbog mjera suzbijanja zaraze koronavirusom, objavio je ministar ekonomije Maksim Rešetnikov predviđajući povratak na pretkriznu razinu tek 2022. godine.

"Glavni su razlog pada BDP-a u ovoj godini unutarnja ograničenja" koja su uvedena u gospodarstvu kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa, a najviše će utjecati (na aktivnosti) u drugom tromjesečju, rekao je ministar ruskim novinskim agencijama.

U trećem tromjesečju ruski BDP bi trebao pasti 6,3 posto te 5,2 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca

U trećem tromjesečju BDP bi trebao pasti 6,3 posto te 5,2 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca, uz oporavak aktivnosti paralelno s ukidanjem ograničenja, citirao je ministar procjene ministarstva. U prvom tromjesečju gospodarstvo je poraslo skromnih 1,6 posto jer su ga ograničenja okrznula tek krajem ožujka.

U cijeloj 2020. godini BDP bi trebao pasti pet posto, procjenjuju u ministarstvu. Središnja banka predvidjela je u travnju 6-postotni pad.

Ministar gospodarstva očekuje da će većina ograničenja biti ukinuta do kraja ljeta

Ministar gospodarstva očekuje da će većina ograničenja biti ukinuta do kraja ljeta iako će odluka ovisiti o tome kako se epidemija bude razvijala.

"Izračune smo bazirali na pretpostavci da će ograničenja definitivno biti ukinuta u kolovozu, odnosno rujnu, ali (...) sve ovisi o epidemiološkoj situaciji", rekao je.

Kompanije će se morati pridržavati novih propisa, poput obaveznog nošenja maski, dodao je ministar.

Ministar gospodarstva: U 2021. godini očekujemo rast gospodarstva za 2,8 posto

"U 2021. godini očekujemo rast gospodarstva za 2,8 posto" i povratak na pretkriznu razinu u prvoj polovini 2022. godine, upoznao je Rešetnikov novinare s procjenama vlade. Istaknuo je da prognoze ne uključuju mjere pomoći gospodarstvu koje će vladi vjerojatno predočiti u ponedjeljak.

Ruska agencija za statistiku odvojeno je u četvrtak izvijestila da je industrijska proizvodnja u travnju pala 6,6 posto jer su mnoge kompanije bile prisiljene zatvoriti pogone. Rusija je krajem travnja uvela "neradno" razdoblje, što je bio "odlučujući faktor za smanjenje industrijske proizvodnje", navodi se u Rosstatovom priopćenju.

Ruskom su gospodarstvu već i prije pandemije naštetile niske cijene nafte

Ruskom su gospodarstvu već i prije pandemije naštetile niske cijene nafte, ključnog izvoznog proizvoda. Naftna tržišta pritisnuo je višak u opskrbi i sukob vodećih proizvođača oko njezinog smanjenja, koji je eskalirao u rusko-saudijski cjenovni rat.

U vrijeme pandemije kompanije je dodatno pritisnuo nalog predsjednika Vladimira Putina da unatoč obustavi poslovanja nastave radnicima isplaćivati plaće, piše AFP. Putin je prošlog tjedna ublažio niz mjera kako bi smanjio pritisak na gospodarstvo, iako je epidemija koronavirusa počela usporavati tek proteklih dana. Ocijenio je taj potez nužnim jer su ograničenja, kako je rekao, "naštetila milijunima građana".

Ruska revizorska komora predviđa da će broj nezaposlenih u ovoj godini porasti s 2,5 na osam milijuna.

Rusija je na drugom mjestu po broju registriranih slučajeva koronavirusa

Većina mjera i dalje je na snazi u mnogim regijama, uključujući i glavni grad Moskvu. Rusija je na drugom mjestu u svijetu, iza SAD-a, po broju registriranih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je bilo 317.554 do četvrtka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.