KORONAVIRUS U SVIJETU

Ruske vlasti odbacuju optužbe da je cjepivo nesigurno

Ilustracija: EPA

RUSKI ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je optužbe da je rusko cjepivo za koronavirus nesigurno kao neutemeljene i plod konkurencije, prenijela je novinska agencija Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje covid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja toga cjepiva na ljudima.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja toga cjepiva na velikoj populaciji koja bi pokazala je li cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Moskva tvrdi da cjepivo jamči dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest covid-19.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti najveći u svijetu

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno novih 5102 slučaja čime je ukupni broj oboljelih od covida-19 porastao na 902.701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.