Rusija izdala potjernicu za bjeloruskom čelnicom oporbe

Foto: Epa

IME bjeloruske čelnice oporbe Svetlane Tihanovske pojavilo se na ruskoj potjernici.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je potjernicu za 38-godišnjakinjom koja je prebjegla u Litvu nakon što je optužila dugogodišnjeg čelnika Aleksandra Lukašenka za prevaru na izborima.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Tihanovska u Bjelorusiji optužena za izazivanje nestabilnosti i pokušaj preuzimanja vlasti, piše AFP.

Bjelorusija nije izdala potjernicu

S druge strane, Bjelorusija nije izdala potjernicu za Tihanovskom. Glasnogovornica bjeloruskog ministarstva unutarnjih poslova Olga Čemodanova rekla je za news portal Tut.by kako za sada "nema informacija koje bih mogla podijeliti".

Potjernicu su komentirali i suradnici oporbene čelnice.

"Ne znamo za to. Svetlana nije dobila nikakvu poruku o tome. Ali ovo nas zapravo malo zanima", poručili su iz izbornog ureda Tihanovske.

Tihanovska se nedavno susrela s europskim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Pozvala Putina na suradnju

Danas je u Berlinu rekla kako nije na Putinu da odlučuje o sudbini njezine zemlje, ali je dodala kako pozdravlja njegovo sudjelovanje u posredovanju tijekom političke krize.

"Ne želimo reći da Putin treba odlučiti na koji će način riješiti naše probleme. To je naš unutarnji problem. Ali ga želimo pozvati da bude posrednik", rekla je Tihanovska novinarima.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je danas kako se ruski čelnik, koji snažno podupire Lukašenka, ne planira sastati s Tihanovskom.

"Nemamo u planu sastanak. Tihanovska nije u Bjelorusiji. Teško se može reći da je uključena u bjeloruski život. Sastaje se s raznim čelnicima država i vlada koji trenutnog bjeloruskog predsjednika smatraju nelegitimnim", rekao je Peskov novinarima.

Europska unija i Sjedinjene Države odbile su prošloga mjeseca priznati Lukašenka za predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.