Rusi na triježnjenju: Medvjedev predlaže 0,0 promila

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev predložio je zakonsko ograničenje od 0,0 promila alkohola u krvi za vozače. Prijedlog je drastičan s obzirom na činjenicu da svaki Rus prosječno popije godišnje 18 litara čistoga alkohola.

Prema dosadašnjem zakonu koji je na snazi od 2008. godine, u zemlji vodke je dopušteno maksimalno 0,3 promila alkohola u krvi za vozače. Ruski predsjednik je izrazio svoje uvjerenje da ta odredba potiče vozače da pijani sjedaju za volan. Ruskoga predsjednika su i podaci o prosječnom "ispijanju" 18 litara čistoga alkohola po stanovniku njegove zemlje natjerali da potakne uvođenje zakona od 0,0 promila.

Prema ocjenama zdravstvenih stručnjaka, u Rusiji je za više od 50 posto smrtnih slučajeva osoba između 15 i 45 godina kriv alkohol i bolesti povezane s njime. Prema podacima ruske policije, prošle godine je na ruskim cestama poginulo 2.000 ljudi u nesrećama koje je izazvao alkohol. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, godišnje u pritvoru završi više od milijun Rusa.

"To je više stoljeća star problem i ne možemo ga se riješiti preko noći", rekao je prošle godine Medvjedev. Kao jednu od stopa kojom želi smanjiti konzumaciju alkohola je Medvjedev uveo drastično poskupljenje vodke. Najjeftinija vodka u Rusiji košta dva eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.