Rusi jako napreduju, zauzimaju sve više teritorija. "Strahovito mijenjaju taktiku"

Ruske snage pokrenule su napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu, pokušavajući tijekom intenzivnih ljetnih vrućina povećati stabilne teritorijalne dobitke Moskve i zauzeti grad Pokrovsk, ključno tranzitno čvorište.

Ofenziva je u tijeku jer Ukrajina pati od manjka vojnika nakon što su izborna previranja u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula nova nagađanja o tome da bi Kijev uskoro mogao biti prisiljen pregovarati o predaji teritorija, piše The Washington Post.

Nakon što je isporuka američkog oružja i novca pomogla Ukrajini da u svibnju suzbije ponovnu invaziju na sjeveroistočnu Harkivsku regiju, spriječivši tako velik proboj i uništivši nade Moskve da će opkoliti drugi po veličini grad u Ukrajini, ruski su zapovjednici svoju pozornost ponovno usmjerili na Donjecku regiju, vjerojatno glavni teritorijalni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusi imaju novu strategiju

Ponovna invazija na Harkivsku regiju, iako je donijela ograničene dobitke, ipak je poremetila ukrajinske resurse. Zapovjednik bojne u 47. brigadi, 30-godišnji Oleksandr, koji se bori blizu Očeretinea, rekao je da se ukrajinske snage muče i da se čini kako će Putin ubrzo zgrabiti svoju nagradu.

"Ova strategija je pametna: odvucite snagu svog neprijatelja u jednom smjeru, a zatim ga napadnite iz drugog", rekao je Oleksandr, čiji je ratni nadimak Genij. "Njihov prvi cilj je da nas unište. Drugi je da nas potisnu kako bi imali bolju poziciju u mirovnim pregovorima i izvukli više od nas. Blizu su zauzimanja Donjecke oblasti."

Putinove trupe sada napadaju duž polukružnog fronta koji ima tri ključne točke: Časiv Jar zapadno od grada Bahmuta, koji je Rusija zauzela u proljeće 2023. godine, mali industrijski grad Toreck i ruralno područje zapadno od Očeretinea, sela na strateškoj uzvisini zauzetog u svibnju, nakon što su ruske snage napredovale sjeverozapadno od Avdijivke, koju su zauzele u veljači.

Iako se i drugdje vode intenzivne borbe, uključujući Kupjansk na sjeveroistoku i neka mjesta duž južne bojišnice, ofenziva u Donjecku predstavlja primjetan pomak u taktici ruskih zapovjednika koji su očito naučili iz pogrešaka u prošlosti i sada ostvaruju stalne dobitke za Kremlj, također prijeteći ukrajinskom gradu Kostjantinivki, koji se nalazi na strateškoj autocesti.

ISW: Ovaj novi pokušaj u Donjeckoj regiji vrlo je zanimljiv

Ovog je tjedna Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu, izvijestio da je Ukrajina zaustavila veliki mehanizirani napad ruskih snaga u blizini Kostjantinivke, što je rezultiralo značajnim gubitkom ruske opreme. U petak je ukrajinski glavni stožer izvijestio da je situacija najteža blizu Pokrovska.

"Ovaj novi pokušaj u Donjeckoj regiji vrlo je zanimljiv jer pokazuje da postoji promjena operativnog planiranja", rekla je Karolina Hird, analitičarka u ISW-u. "Značajan napredak ranije su spriječile ruske taktičke pogreške i manjkava strategija. Nakon što su prethodno samo slali ljude u dugotrajne pokušaje s velikim gubicima, ruski operativni zapovjednici sada znaju izvoditi simultane i pojačane ofenzivne napore i održavati stalni pritisak na ukrajinske resurse."

Ukrajinski zapovjednici i vojnici s kojima je razgovarao The Washington Post istaknuli su kao problem iscrpljenost i sve manje resursa, uključujući ozbiljan nedostatak vojnika. Novi zakon o mobilizaciji, koji je usvojio ukrajinski parlament, tek treba osigurati pojačanja koja su očajnički potrebna jer su novi ročnici još uvijek na obuci, a neki muškarci koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju pobjegli su iz zemlje ili se skrivaju kod kuće kako bi izbjegli novačenje.

Narednik (56) ratnog nadimka Bart opisao je situaciju kao kritičnu i rekao da je na prvim linijama ozbiljan kaos. Ističe kako su za to krive pogrešne odluke ukrajinskog vodstva, zbog kojih je na nekim mjestima došlo do miješanja pozicija ukrajinskih i ruskih snaga.

Mihail (46), zapovjednik minobacačke baterije koja se bori u Krasnogorivki, ratnog nadimka Brain, kaže kako je izviđanje pokazalo da je Rusija nedavno oko Očeretinea angažirala značajne resurse, uključujući više vojnika i tenkova.

Veliki uspjesi kod grada Torecka

Prošlog su tjedna ruske snage uspjele napredovati šest kilometara zapadno od Očeretinea, prisilivši na povlačenje ukrajinsku pješačku brigadu koja je držala liniju u selu Prohresu. Ukrajinska 47. mehanizirana brigada bila je prisiljena na kaotično povlačenje zbog nedostatka vojnika. Neke od najintenzivnijih borbi ovog ljeta sada se vode oko industrijskog grada Torecka, gdje je Rusija ostvarila značajne taktičke uspjehe.

Zapovjednici i vojni analitičari kažu da je namjera tih borbi i ruskih napada na obližnji grad Nju-Jork bila izvršiti pritisak na ukrajinske izmorene pješačke postrojbe, s ciljem proboja do Kostjantinivke.

Ukrajinski vojnici rekli su kako se čini da ruske snage u blizini Torecka primjenjuju strategiju korištenu za zauzimanje Avdijivke u veljači ove godine nakon mjeseci teških borbi. Tamo su Rusi okružili Ukrajince s tri strane, dok su ih istovremeno iscrpljivali nemilosrdnim bacanjem klizećih bombi.

Uz neprestano bombardiranje i napade dronovima, ekstremna vrućina iscrpljuje vojnike koji žive u rovovima u ukrajinskim šumama i poljima. A čisto plavo nebo znači da su još više izloženi napadima bespilotnih letjelica.

Neke ruske snage također se kreću na zapad i sjever kroz grad Kurahove. Ako zauzmu Toreck, Pokrovsk i Kostjantinivku, cijela Donjecka oblast bit će u opasnosti.

Nekoliko ukrajinskih zapovjednika navelo je iskorak u korištenju dronova kao jedan od glavnih izazova na bojnom polju, pri čemu je Rusija značajno povećala svoje sposobnosti elektroničkog ometanja kako bi spriječila dosadašnju prednost Ukrajine.

"Strahovito se promijenila taktika vezana uz dronove"

"Strahovito se promijenila taktika vezana uz dronove i njihovo korištenje elektroničkog ratovanja. Prije smo imali prednost i bili smo učinkovitiji, ali sada više nije tako", rekao je Mihail.

Serhij (29), zapovjednik jedinice bespilotnih letjelica koja djeluje u Nju-Jorku, ratnog nadimka Shelby, rekao je da Ukrajina također preuređuje bespilotne letjelice za razminiranje i nove vrste napada. Na primjer, inženjeri su pričvrstili protutenkovske mine na teške bespilotne letjelice Kazan.

Mnoga vozila u Donbasu sada su opremljena antenama, što ukazuje na to da koriste opremu za ometanje dronova. Vojnici također koriste male crne kutije poznate kao "šećeri", radare koji identificiraju dronove i upozoravaju na njihovo kruženje. Šećeri nisu postojali u Ukrajini prije godinu dana, ali sada su uobičajeni.

Ukrajinski vojnici također su primijetili povećanu upotrebu zrakoplovnih bombi, posebno klizećih bombi iz sovjetske ere, oko Časiv Jara i Nju-Jorka, za koje su rekli da stvaraju značajnu štetu i utječu na moral. Neke od njih teške su 3500 kilograma i mogu uništiti pješačke položaje i zgrade s katastrofalnim učinkom.

Eugene (41), pilot bespilotne letjelice koji djeluje iz Nju-Jorka, rekao je da, dok se ruski zapovjednici još uvijek oslanjaju na taktiku "napada ljudskim mesom" - valovima često nedovoljno pripremljenih ročnika koji jurišaju na metu - također primjenjuju taktiku "spaljene zemlje", kojom uništavaju cijele gradove.

"Imaju velike šanse da uspiju"

"Rusi gađaju Nju-Jork zrakoplovnim bombama i topništvom kako bi uništili cijele četvrti i ubacili svoje trupe", rekao je Serhij.

Paša (34), zapovjednik drona u 105. brigadi, opisao je situaciju u Nju-Jorku kao stvarno tešku: "Oni napadaju Nju-Jork kako bi okružili Toreck i mislim da sada imaju stvarne šanse da u tome uspiju, samo je pitanje resursa i vremena. Klizeće bombe su toliko snažne da mogu onesposobiti cijele postrojbe potresima mozga."

Hird iz Instituta za proučavanje rata kaže kako je malo vjerojatno da će Rusija uspjeti unatoč svojim posljednjim dobicima: "Rusija nije pokazala da može učinkovito mehanizirano napredovati i zauzeti velike dijelove teritorija, tako da je malo vjerojatno da bi mogla silom zauzeti cijeli Donbas."

Ipak, rekla je Hird, spori i iscrpljujući sukob korisniji je za Moskvu jer su ukrajinski moral i buduća podrška Zapada dovedeni u pitanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.