Rumunjska povukla zahtjev za ulazak u Schengen

Foto: Hina

RUMUNJSKA je jučer odustala od zahtjeva za pristupanje Schengenu nakon što je postalo očito da, zajedno s Bugarskom, ne može zadovoljiti kriterije, javlja Balkan Insight

Europsko vijeće za pravdu i unutarnje poslove više neće raspravljati o zahtjevima iako se formalna odluka očekuje do kraja ove godine. 

Premijer Victor Ponta jučer je rekao da je Rumunjska sama zatražila da se rasprava ukloni s dnevnog reda jer je "očito da odluka neće biti u našu korist".

Ponta je naveo da se pristupu Rumunjske suprotstavila Nizozemska i "još jedna članica EU" za koju je rekao da je "u dobrim odnosima" s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom koji je porijeklom iz Njemačke.

Rumunjska i Bugarska su se nadale ulasku u Schengen još 2010. godine, ali nisu uspjele osigurati suglasje 26 europskih nacija koje zahtjev moraju odobriti jednoglasno.

Prigovori uglavnom stižu iz Njemačke, Nizozemske i Finske, a svode se na zabrinutost oko rasprostranjene i duboko ukorijenjene korupcije. Ponta je prije nekoliko tjedana rekao da ulazak u Schengen više ne predstavlja nacionalni prioritet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.