Rosso: Leteći cirkus Montyja Pythona priredio je još jednu predstavu u Hvaru

HVARSKI vijećnik HSLS-a Joško Rosso progovorio je o "pozadini slučaja Sunčani Hvar" te je izvijestio kako su vijećnici koji su glasovali za prihvaćanje ponude Vlade tuženi sudu u Starom Gradu.

"Leteći cirkus Montyja Pythona priredio je još jednu predstavu u našem malom gradu sa velikim apetitima pojedinaca. Petero građana koji podržavaju gradonačelnika Bebića, nezadovoljni činjenicom da gradsko predstavničko tijelo nije glasovalo po gradonačelnikovom nahođenju, podiglo je sudsku tužbu protiv devet vijećnika Gradskog vijeća", navodi Rosso.

"Zahtijevaju od suda da vijećnike po ubrzanom postupku proglasi krivima za prihvaćanje, od strane Vlade predloženog modela za spas tvrtke Sunčani Hvar, koji je nakon izglasanog prihvaćanja gradonačelnik Bebić svojim `vetom` privremeno stavio van snage. Bebić je od ovih istih tužitelja za svoju opstrukciju jedinog ponuđenog modela koji je nudio spas i konsolidaciju tvrtke, dobio zaista frenetičan aplauz koji je sasvim zgodno izgledao u TV prilogu", dodaje.

Strojarski tehničar koji je pregovore o Sunčanom Hvaru vodio bez ikakve konzultacije sa ekonomskom strukom

"Podsjetimo se ukratko kronologije. Gradonačelnik je 2,5 godine uzurpiranjem pregovaračke pozicije Grada prema Vladi i Fondu za privatizaciju te nerazumnim i nemogućim zahtjevima propuštao priliku prenijeti u gradsko vlasništvo oko 1.560.000 dionica Sunčanog Hvara čija je vrijednost bila oko 350 milijuna kuna u trenutku kada je Vlada donijela odluku. Nekompetentnošću Bebića, kojem u radnom ugovoru sa gradom stoji da je po zanimanju strojarski tehničar, i koji je ovako važne pregovore vodio gotovo sam bez ikakve konzultacije sa ekonomskom strukom, i Grad Hvar i tvrtka su dovedeni gotovo do kolapsa. U svjetlu posljedica nastalih dugotrajnim otezanjem od strane pregovarača i svjetske krize, Vlada preko Damira Polančeca nudi posljednju priliku da Hvar dobije nešto te odustajanjem od sudskih sporova omogući oporavak tvrtke i cjelokupnog turizma u Gradu Hvaru", navodi Rosso.

"Pred vijećnike je stavljena mogućnost izbora dvije varijante: Možete uzeti kompleks Sirena vrijedan oko 70 milijuna kuna u paketu sa još nekoliko ne baš beznačajnih pogodnosti u zamjenu za prekid sporova i pokretanje razvoja ili to možete odbiti te pričekati završetak sporova koji vrijede 10 milijuna kuna što je gradsko vlasništvo u Sunčanom Hvaru. Kako se otezanjem možemo naći u još dubljoj krizi, rok za očitovanje je bio sedam dana", podsjeća hvarski vijećnik HSLS-a.

Privatni interes iznad interesa Hvarana

"I zašto tužitelji žele da se devet vijećnika proglasi krivima? Zato što su prihvatili ponudu koja znači razvojni izlaz za cijeli grad te izabrali ponudu koja vrijedi puno više od 10 milijuna kuna koje donosi njeno odbijanje. No, koja je vjerodostojnost ovih pet tužitelja koji podržavaju sve manje vjerodostojnog Bebića? Aljoša Maričić, Đana Fio i Cvjetko Novak su bivši vlasnici nekih nekretnina te imaju privatni interes, a penzioner Jakov Balić i ugostitelj Ante Stanić, Hvaranima poznati kao `zimski revolucionari` u vansezonskom periodu kada nemaju drugog posla. To je ona ista ekipa podržavatelja koju uporno gledamo i slušamo u izvješćima medija koji su izuzetno skloni Bebiću", navodi Rosso.

"Mogu razumjeti ovo troje bivših vlasnika jer nisam siguran da je predviđeno obeštećenje potpuno pravično. No, temeljeno je na zakonu i tu ne mogu proturječiti pa ih podržavam u nastojanjima da izbore nešto više, ali samo u privatnim sudskim sporovima. Odbijajući od početka prihvatiti rezervirane dionice koje ih čekaju u Fondu i nadajući se povratu nekretnina, plodno tlo za realizaciju našli su u gradonačelniku koji ih je poticao u njihovim nadanjima da će ovu svoju muku najlakše razriješiti u paketu s Gradom, naravno uz njegovu svesrdnu pomoć. Nažalost, razvoj situacije je pokazao da Grad Hvar nakon svih komplikacija i Bebićeve tvrdoglavosti sigurno očekuje jedino onih 10 milijuna kuna vrijednosti sudskih sporova što poziciju probebićevski aktivno involviranih bivših vlasnika stavlja u prilično licemjeran položaj. Dok Grad zahvaljujući Bebiću neće dobiti niti jednu jedinu dionicu od mogućih oko 1.540.000 sa početka ove sapunice, bivše vlasnike u Fondu čeka njihov još uvijek isti broj", završava Rosso.

I.M.
Foto: Sunčani Hvar

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.