RODA o užasnim slikama beba: "Ovo je humana katastrofa. Nema opravdanja!"

Foto: Facebook

INDEX je objavio fotografije blizanaca starih 5 mjeseci koji se, kako kaže njihova majka, trenutno nalaze u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Na fotografijama se mogu vidjeti uplakane bebe nogu zavezanih za krevetić, odjeće mokre od urina te crvene i nadražene stražnjice. Oko ruku imaju role WC papira.

Dječaci se zovu Fran i Filip, a njihova majka Ana Treščec Indexu je ustupila fotografije za objavu. Kako kaže, dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina, a u KB-u Fran Mihaljević završili su nakon što su dobili gripu. Za vrijeme bolesti dobili su i rota virus. Majka ih je posjetila jučer u bolnici, a tamo je zatekla ovakvo stanje. Pokušala je razgovarati sa sestrom, ali ona je, kako majka kaže, za to vrijeme bila na kavi.

Osim blizanaca, Ana je majka djevojčice koja ima epilepsiju i zahtijeva posebnu skrb.

RODA: Ovo je humanitarna katastrofa

O cijelom slučaju oglasili su se i iz udruge RODA - Roditelji u akciji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nema opravdanja za ovakav tretman bilo kojeg ljudskog bića, a najmanje onih koji se ne mogu obraniti, pozvati upomoć i potpuno ovise o brizi odraslih.

Nikakav niski standard, mali broj medicinskih sestara ili bilo koje drugo objašnjenje ovih živih rana na guzi djeteta, nastalim od nebrige i zanemarivanja od strane osoblja koje je plaćeno da skrbi o njima, nije opravdanje za dodatno ugrožavanje njihova zdravlja. Ovo je humana i profesionalna katastrofa!

Uz samu činjenicu da je ikome normalno i prihvatljivo ovoliko zanemariti najmlađe pacijente, sramotno je za cijeli zdravstveni sustav i to da roditelji moraju tražiti pravdu putem društvenih mreža i medija, jer sustav i mehanizmi koji postoje (i sami su sebi svrha) propuštaju prepoznati i riješiti propuste dovoljno brzo i učinkovito da do ovakvih strahota ne dolazi.

Iako smo do sad zagrebačku bolnicu u kojoj se ovo zanemarivanje djece, prema navodima majke, upravo događa, isticale po tome što roditelj najčešće smije ostati uz dijete tijekom liječenja, nemogućnost majke ove djece da boravi s njima dok su na liječenju nikako ne smije biti ni dio opravdanja za ovaj ogromni profesionalni i ljudski propust.

Iskreno, želimo vjerovati da je ovo iz nekog drugog vremena, da se ne događa na ovim prostorima i danas, u 21. stoljeću", kažu iz RODE.

"Može se pojaviti iritacija kod male djece"

Prenosimo priopćenje KB-a Fran Mihaljević:

"Napravljen je izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine. Klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu je u skladu s prirodom i tijekom njihove bolesti.

U određenim bolestima kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i dr., može se pojaviti i crvenilo na koži, kako u djece, tako i u odraslih bolesnika.

U male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice (osobito ako se radi o virusnim proljevima), može se pojaviti hiperemija i iritacija kože. Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene se mogu javiti tijekom proljeva, ali također vrlo brzo prolaze nakon prestanka proljevastih stolica", piše u priopćenju iz bolnice.

Ministarstvo šalje inspekciju

Ministarstvo zdravstva je objavilo kako će poslati inspekciju u bolnicu.

"Nastavno na medijske napise vezano uz  zbrinjavanje blizanaca u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, izvješćujemo Vas kako je Ministarstvo zdravstva, odmah po saznanju za ovaj slučaj, uputilo zahtjev za očitovanjem ravnateljstvu Klinike.  Također, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva će, u pratnji stručnjaka, izvršiti izvanredni inspekcijski nadzor u Klinici. O rezultatima nadzora javnost će biti obaviještena", javljaju iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.