Riječki Možemo: Nismo dobili podršku vijećnika za referendum o Žabici

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

RIJEČKI Možemo izvijestio je danas da nije uspio dobiti dovoljnu podršku riječkih gradskih vijećnika za uvrštenje rasprave o raspisivanju referenduma o prodaji zemljišta za kompleks Zapadna Žabica na dnevni red sjednice Gradskog vijeća. Zbog takvog ishoda izrazili su žaljenje, ali i istaknuli zadovoljstvo što se u Rijeci, prvi put, uspjela nametnuti ideja referenduma kao jednog od načina donošenja važnih gradskih odluka.

Izvijestili su da su razgovarali s predstavnicima svih klubova vijećnika. "Od nekih vijećnica i vijećnika smo dobili podršku za naš prijedlog, neki su bili za referendum, ali se nisu slagali oko obrazloženja u našem prijedlogu, neki su simpatizirali našu inicijativu, ali je nisu mogli podržati, dok se neki nisu složili s prijedlogom", naveli su iz Možemo.

Gradski vijećnici stranke Možemo će u sklopu rasprave na Gradskom vijeću o prodaji tog zemljišta ponovno iznijeti argumente, a odluku o ulasku u izgradnju kompleksa pod uvjetima koje predstavi gradonačelnik donijet će, kažu, vijećnice i vijećnici. "Mi ćemo se neovisno o rezultatu i dalje ozbiljno baviti temom gradskih prostora, urbanizmom i vizijom razvoja Rijeke, i pritom štititi interese građanki i građana najbolje što možemo", poručili su.

Možemo se protivi prodaji zemljišta

Riječki Možemo snažno se protivi prodaji zemljišta površine veće od 14 tisuća četvornih metara za izgradnju autobusnog kolodvora, javne garaža i komercijalnih sadržaja. Drže da postoje drugačije mogućnosti da se taj kompleks izgradi.

Na svom kolegiju u ponedjeljak je riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo da su dovršeni svi postupci vezani uz provjeru pristigle ponude za prodaju zemljišta te da je pripremljen materijal za sjednicu Gradskog vijeća 21. srpnja. Podsjetio je da je na natječaj za kupnju zemljišta na Žabici u središtu Rijeke, završenom početkom lipnja, pristigla jedna ponuda, tvrtke Best In Parking - Razvoj, u visini od 81 milijun kuna.

"To je 2.5 milijuna eura više od procijenjene vrijednosti. Riječ je o ozbiljnom ponuditelju, koji može vrlo brzo realizirati taj projekt", ustvrdio je Filipović. Tako, rekao je, Rijeka može za 3.5 do četiri godine od potpisa kupoprodajnog ugovora dobiti autobusni kolodvor s 14 perona, javnu garažu s 800 mjesta i komercijalne sadržaje na oko 8000 četvornih metara.

Investitor ima rok za dobivanje građevinske dozvole od godine i jednog mjeseca od potpisa ugovora, te potom 2.5 godina za realizaciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.