Riječki HDZ protiv prodaje zemljišta za kompleks kolodvora Žabice

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

PREDSJEDNIK Kluba vijećnika HDZ-a u riječkome Gradskom vijeću Josip Ostrogović rekao je danas da će vijećnici te stranke na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak biti protiv odluke o prodaji gradskog zemljišta za kompleks Zapadna Žabica privatnom investitoru.

Ostrogović je istaknuo da je moguće financiranje gradnje autobusnog kolodvora uz državnu potporu iz europskih fondova, kako je jučer predstavio Damir Šoštarić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na sjednici Odbora za urbanizam i prostorno uređenje riječkoga Gradskog vijeća. 

Raspisivanje natječaja za financiranje gradnje kolodvora tim načinom očekuje se početkom 2023. godine, pa se tako može pokriti cjelokupan trošak gradnje do 20 milijuna eura, rekao je Ostrogović. "Žalosti da gradonačelnik Marko Filipović ne razumije potencijale ovakvog pristupa, nego olako i na brzinu želi prodati taj prostor", istaknuo je.

"Neprimjeren je istup gradonačelnika koji kaže da se boji HDZ-a i kad donosi darove"

Ocijenio je neprimjerenom Filipovićevu izjavu na toj sjednici da se "boji HDZ-a i kad donosi darove". "Rijeka je veliko gradilište zbog sveučilišne bolnice, buduće marine Porto Baroša, ceste D-403, a to su projekti koje je potpomogla i sufinancirala Vlada", istaknuo je Ostrogović.

Sad je jedino rješenje izrada studije izvedivosti projekta Zapadne Žabice, s autobusnim kolodvorom, javnom garažom i komercijalnim sadržajima, prema ponuđenim modelima financiranja, rekao je Ostrogović i dodao kako bi ona sigurno pokazala da je najbolji model financiranja uz državnu potporu.  

Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak vijećnici će odlučivati o prihvaćaju prijedloga prodaje zemljišta na Žabici tvrtki Best In Parking - razvoj, jedinom ponuđaču na javnom natječaju, za 85 milijuna kuna.

Ta bi tvrtka, ako se odluka o prodaji prihvati, morala isplatiti 70 posto iznosa u roku od 30 dana nakon potpisa ugovora s Gradom Rijekom te ostatak naknadno. Obvezala bi se i na izgradnju cjelokupnog kompleksa za tri i pol godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.