Ribič iz Drave izvukao piranju: "Ima ih još!"

45-GODIŠNJI Tihomir Everle iz Petrijevaca kod Osijeka ribič je već dugo godina, no nikad nije imao ulov kao jučer. Naime, sinoć je iz rijeke Drave izvukao crvenu piranju koja inače živi u rijekama Južne Amerike.

Stručnjaci su utvrdili kako se zaista radi o piranji te misle kako ju je netko bacio u rijeku, a preživjela je zahvaljujući visokim temperaturama.

Ribič Tihomir Everle tvrdi kako je siguran da u Dravi ima još piranja jer je satima voda bila mirna, a nije upecao niti jednu ribu.

"Pecao sam šarana, a ulovio piranju"

"Pecao sam šarana, a uhvatio piranju. Zakvačila mi se na kukuruz na 34. kilometru rijeke Drave dok sam lovio iz čamca. Odmah sam je prepoznao po čeljusti, zubima i crvenoj boji. Stalno gledam dokumentarne filmove o životinjama i prirodi, odmah sam znao o čemu se radi", s ponosom će Tihomir.

Egzotičnu lovinu pokušao je održati na životu, ali nije uspio. "Crkla mi je ipak, stavili smo je u frižider i otpremili u Osijek na analizu. Državni inspektor za ribarstvo potvrdio je da se radi o crvenoj piranji mesožderki. Svašta sam lovio, ali ovakav ulov nikada nisam imao", kaže samozatajni Tihomir, koji se s piranjom ipak nije htio uslikati.

Siguran je da nije ulovio jedini primjerak. "Mislim da je u pitanju cijelo jato. U roku od pet minuta skinule su mi sve kukuruze s udica. A to ove naše ribe sigurno ne bi napravile", kaže Tihomir.

Još jedna piranja ulovljena u Valpovu?

Navodno je drugi ribič u Valpovu, devet kilometara od Petrijevaca, ulovio još jednu piranju, ali nije obavijestio veterinara jer mu je žena savjetovala da šuti kako ne bi ispao - glup.

Tihomir misli kako će se nakon njega javljati i drugi ribiči, kojima je možda bilo neugodno pokati kakav egzotičan ulov imaju. Ima i teoriju o tome kako su se piranje našle u Dravi. "Vjerojatno ih je netko držao u nekakvom jezeru pa su porastom vode dospjele u rijeku, razmnožile se i doplivale do nas. Ma bit će ovoga još, sasvim sam siguran. Ne znam samo kakve posljedice mogu nastati jer je piranja agresivni mesožder i tamani sve što joj se nađe na putu", kaže Tihomir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.