Revolucija u Danskoj: Svećenici će homoseksualce vjenčati u crkvi

DANSKO Ministarstvo jednakosti spolova i crkvenih poslova objavilo je kako će se homoseksualci uskoro smjeti vjenčati u Evangeličkoj luteranskoj crkvi.

"Danska vlada je odlučila da se istospolni parovi smiju vjenčati u crkvi pod istim uvjetima kao i heteroseksualni parovi te da će se smjeti zvati supružnicima", izvijestilo je ministarstvo u priopćenju. Uskoro će prijedlog ovog zakona poslati u parlament.

Sljedećeg ljeta prva vjenčanja

"Očekujemo da ćemo sljedećeg ljeta proslaviti prvo vjenčanje", kazala je novinarka službenih novina protestantske crkve, Ellen Aagaard Petersen. dodala je kako će vjerojatno proći pola godine dok zakon ne prođe parlament i počne se primjenjivati u životu, piše AFP.

"Svi članovi Evangeličke luteranske crkve u Danskoj moraju imati istu mogućnost za vjenčanje u crkvi bez obzira na seksualnu orijentaciju", izvijestilo je Ministarstvo. Danska je bila prva zemlja na svijetu koja 1. listopada 1989. godine dozvolila "civilnu zajednicu" homoseksualnim parovima koja je kod njih nazvana "registrirano partnerstvo". Pastori koji neće željeti vjenčati homoseksualne parove na to neće biti prisiljavani.

"Pastor može reći ne, ali neki drugi će pristati", kazala je Aagaard Petersen. Evangelička luteranska crkva ima oko 4,5 milijuna članova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.