Republikanac pobijedio u liberalnom Massachusettsu i Obami stvorio probleme

SCOTT BROWN, republikanac i dosadašnji zastupnik u Senatu pobijedio je na posebnim izborima za američki Senat u saveznoj državi Massachusetts. Osvojio je mjesto koje je 47 godina pripadalo, sada pokojnom Edwardu Kennedyju sa 52 posto dok je državna tužiteljica, demokratska kandidatkinja Marta Coakley osvojila 47 posto glasova nakon prebrojenih 99 posto glasačkih listića.

Republikanac je tako nanio težak udarac predsjedniku Baracku Obami i to na prvu godišnjicu njegove inauguracije. Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju Boston kako bi podržao demokratsku kandidatkinju Coakley, ali ni to nije pomoglo da upravo ona odnese pobjedu. U Massachusettsu demokrati imaju trostruko više registriranih birača od Republikanaca i ovo je veliki udarac za Bijelu kuću, prenosi BBC.

Težak udarac za Obaminu Demokratsku stranku

"Nemam interesa uljepšavati ono što se dogodilo u Massachusettsu. Upravo sada ima puno tjeskobe u zemlji. Amerikanci su razumljivo nestrpljivi", izjavio je senator Robert Menendez, predsjednik senatskog Odbora za demokratske kampanje. Poraz demokratskog kandidata najavljuje velike probleme za Obaminu Demokratsku stranku jer će Amerikanci ove jeseni birati puni saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata i guvernere u 36 saveznih država.

Brown će svojom pobjedom postati 41. Republikanac u Senatu koji ima 100 mjesta, što oporbenoj Republikanskoj stranci ponovo vraća utjecaj na zakonodavni proces, jer može tražiti da se odluke o prekidu rasprave i stavljanju pojedinog zakona na glasovanje donose kvalificiranom, tropetinskom, većinom od 60 glasova.

Prema ispitivanju Instituta Gallup Obama završava prvu godinu mandata s odobravanjem 50 do 51 posto birača, a prosječna potpora tijekom godine iznosila je 57 posto, što je među najnižim stopama odobravanja među predsjednicima SAD-a nakon II. svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.