Renault predstavio auto budućnosti: Nema vozača, sve što vam treba je mobitel

Screenshot: YouTube

SAJAM automobila u Ženevi u punom je jeku, a među ostalima i Renault ima nekoliko zanimljivih noviteta. Jedan od njih je i Renault Ez-Go, koncept električnog, autonomnog i robotiziranog vozila koje omogućuje vožnju bilo s fiksne, bilo s mobilne lokacije.

U Renaultu vjeruju da će integracija vozila u kombinaciji s gradskom infrastrukturom biti ključ uspješnih mobilnih rješenja i pametnih gradova budućnosti. Ez-Go je prvi iz serije Renaultovih konceptnih automobila i uspješno prati uvođenje električnog i povezanog demo automobila s četvrtom razinom autonomnosti za individualne vlasnike, prenosi The Verge.

Može se samostalno okrenuti i promijeniti traku

Vozilo ima sposobnost autonomne vožnje na razini 4, što znači da može upravljati na razmaku od vozila ispred sebe, ostati u traci, promijeniti traku i samostalno se okrenuti na raskrižju. Prilagođeno je za prijevoz šest putnika, najveća brzina mu je ograničena na 50 km/h, a na njemu je primijenjena i inovativna upravljačka tehnologija 4Control koja kontrolira sva četiri kotača. Ez-Go je dugačak 5,2 metara, širok 2,2 m i visok 1,6 metara, odnosno 1,8 m s otvorenim vratima.


"Usluge vožnje i mobilnosti predstavljaju važne prilike za Renault, pogotovo u gradovima. Vjerujemo da će naša grupacija biti dobro pozicionirana na tržištu električnih usluga, a Ez-Go nam pomaže da dodatno preispitamo kako izgleda budućnost mobilnosti", kaže Thierry Bollore, glavni operativni direktor Renaulta.

"Budući simbol gradova"

Ez-Go je zajedničko robotizirano vozilo i servis usluga kojim bi mogla upravljati javna i privatna poduzeća, a dostupno je na zahtjev putem aplikacije Kombinacija fleksibilnosti, udobnosti, efikasnosti i sigurnosti. Ovo robotsko vozilo zamišljeno je kao "budući gradski simbol", ističu u Renaultu. Predviđeno je kao svojevrsna dopuna javnog prijevoza poput autobusa, podzemnog vlaka ili tramvaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.