Registra branitelja više nema na internetu, zašto je smetao Medvedu?

Foto: Hina

NOVI Zakon o braniteljima stupio je na snagu, a samim time ukinut je i dosad javno dostupan Registar branitelja koji je objavio bivši SDP-ov ministar Predrag Matić.

Podsjetimo, 19. prosinca 2012. godine, točno u 13 sati, objavljen je Registar branitelja na adresi registar.branitelji.hr. Tih prvih dana bilo joj je teško pristupati jer je neprestano padala zbog preopterećenosti. U prva 24 sata od objave Registra branitelja, tu je stranicu posjetilo ukupno tri milijuna posjetitelja.

U općem dijelu Registra bilo je navedeno ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status branitelja ili dragovoljca.

U posebnom dijelu Registra nalazili su se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Javno dostupni u elektroničkom obliku bili su ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u, a uz pisanu privolu branitelja mogli su biti objavljeni i podaci iz posebnog dijela registra.

"Najčasniji popis u povijesti"


"Registar branitelja je najčasniji popis u povijesti. On čini temelj moderne Republike Hrvatske. To je iskaz poštovanja prema javnosti. Svi koji su na nemoralan i ilegalan način došli do statusa branitelja, njima će se baviti policija i pravosuđe", rekao je tadašnji ministar Matić te dodao kako su lažni branitelji iskoristili tuđu krv i suze tuđih majki.

No transparentnosti je sada kraj, a čini se da će lažnih branitelja biti sve više. Naime, HDZ je donio novi zakon koji je Registar uklonio s interneta. Registar će i dalje postojati, ali neće biti javan i njime će raspolagati Ministarstvo branitelja.

HDZ-ov šatoraški ministar Medved prije par mjeseci komentirao je kako ne vidi smisao njegova postojanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.