Razotkriven Slovenac koji je godinama bio sudac Europskog suda. Teški je antisemit

Screenshot: Nova24TV

Europski sud za ljudska prava pozvan je da iznova razmotri slučajeve koji uključuju Židove nakon što je otkriveno da je njegov najdugovječniji sudac, Boštjan Župančić, dijelio ekstremno antisemitski sadržaj na društvenim mrežama, javlja The Jewish Chronicle (JC).

Župančić, koji je radio na sudu 17 godina do 2016., tvrdio je da su Židovi "glavni neprijatelji zapadne civilizacije" i dijelio je karikature s kukastim nosom koje su često prisutne u neonacističkoj propagandi.

Sudjelovao u brojnim slučajevima koji su se izravno ticali židovske zajednice

Ovaj bivši sudac ECHR-a sudjelovao je u brojnim slučajevima koji su izravno utjecali na židovske zajednice, uključujući slučajeve koji se odnose na košer klaonice i povrat imovine njemačkih Židova. 

Nakon što je napustio ECHR 2016. godine, Župančić se pridružio Europskom centru za pravo i pravdu (ECLJ), utjecajnom konzervativnom think tanku za ljudska prava. Ovaj tjedan, ECLJ je objavio da ga udaljava s te pozicije zbog ovih otkrića.

Tko ga je razotkrio?

Njegove nedavne antisemitske objave, koje je dijelio na društvenim mrežama X (nekada poznatoj kao Twitter) i LinkedIn, prvi su put otkrili digitalni istraživački tim GnasherJew. U kolovozu prošle godine objavio je članak pod naslovom "Sustav kartela hazarske mafije s planom podčinjenja cijelog planeta". Tvrdnja da su europski Židovi Europe potomci hazarskih Kozaka je česta antisemitska laž.

Lord Carlile KC, bivši neovisni revizor zakonodavstva o terorizmu, izjavio je: "Velika je šteta da je ovaj sudac odbacio ljudska prava koja je morao smatrati važnima."

Jonathan Turner, izvršni direktor britanske udruge "Odvjetnici za Izrael", izjavio je da njegova organizacija istražuje "treba li ponovno razmotriti presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je sudjelovao Boštjan Župančić".

Postajao sve ekstremniji

Župančićeve antisemitske objave postale su češće i ekstremnije 2023. godine. Tvrdio je da su Židovi 1994. osmislili plan za "likvidaciju Slavena" putem rata između Rusije i Ukrajine.

U drugoj objavi stavio je link na ekstremistički članak koji je, prema njegovom tvitu, otkrio da su "Židovi glavni neprijatelji zapadne civilizacije, ali previše samoproglašenih branitelja Zapada još uvijek je slijepo i ne vidi unutrašnjeg neprijatelja".

Impresivna karijera ukaljana antisemitizmom

Čak i prije nego što se pridružio ECHR-u, 76-godišnji Župančić imao je impresivnu karijeru. Obrazovao se u Sloveniji, a zatim na Harvard Law School, postao je akademski pravnik, predavao na sveučilištima u Montrealu, Zagrebu i Cambridgeu te napisao desetke knjiga i akademskih članaka.

Slučajevi na sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojima je Župančić sudjelovao kao sudac uključivali su razmatranje košer klaonica u Francuskoj; povrat imovine njemačkih Židova; reklamnu kampanju skupine za prava životinja Peta koja je usporedila njihov tretman s nacističkim tretmanom Židova te pitanjem je li francuski komičar Dieudonné M’Bala M’Bala imao pravo izražavati antisemitske stavove na pozornici.

Župančić je navodno dobio dvojno francusko državljanstvo 2014. godine i postao pridruženi član ECLJ-a 2020. godine.

"Sud sad mora pregledati njegove slučajeve"

Britanski odvjetnici specijalizirani za ljudska prava izrazili su zabrinutost, tvrdeći da sud sada mora pregledati slučajeve u kojima je Župančić bio uključen, kako bi se osiguralo da njegove odluke nisu bile pod utjecajem njegovog antisemitizma.

Turner je rekao: "Ova otkrića podsjećaju da visoko obrazovane i inteligentne osobe mogu vjerovati i širiti najapsurdnije antisemitske laži. Proučit ćemo treba li ponovno razmotriti presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Boštjan Župančić sudjelovao."

Župančić nije odgovorio na JC-jev upit. Glasnogovornik ECHR-a odbio je komentirati. Direktor ECLJ-a, Gregor Puppinick, potvrdio je prekid suradnje s njim.

"Izbacio sam ga iz naših redova kada sam obaviješten o njegovom antisemitizmu. Bilo je to iznenađenje jer je njegov ugled na sudu bio velik. ECLJ u potpunosti osuđuje antisemitizam. Ne bi trebalo biti mjesta za antisemitizam, posebno unutar institucija za ljudska prava. ECLJ aktivno podržava židovsku zajednicu i Izrael", poručio je Puppinick.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.