Ratni zločin u Libiji: Smaknuta 53 borca "Gadafijeve vojske"

HUMAN Rights Watch je zatražio istragu nakon što je u Sirtu pronađeno 53 ubijenih boraca lojalnih bivšem diktatoru Moameru Gadafiju. Vjeruje se kako su oni smaknuti od strane pobunjenika.

"Pronašli smo 53 tijela, navodno Gadafijevih pristaša, u napuštenom hotelu u Sirtu", kazao je Peter Bouckaert iz HRW-a te je dodao kako su neki imali ruke zavezane iza leđa kada su ubijeni.

Pronađene žrtve i u bolnici Al Mahari


"Ako NTC ne istraži ove zločine to će značiti da oni koji se bore protiv Gadafija mogu činiti što žele bez straha da će biti procesuirani", kazao je Bouckaert. Istražitelj HRW-a je tijela u nedjelju pronašao u hotelu Mahari u Sirtu. Tijela su pronađena u području koje je prije ubojstava bilo pod kontrolom pobunjenika.

"Tijela su bila složena zajedno, vjerojatno tamo gdje su bili i ubijeni, u vrtu hotela sa kojeg se vidi more", tvrde iz HRW-a. Reporter AFP je tijekom vikenda pronašao 60 tijela na travnjaku bolnice Al Mahari te je napisao da su žrtve ubijene metkom u glavu, što jasno ukazuje na smaknuća. Borci NTC-a tvrde kako su Gadafijevi ljudi tu bolnicu koristili kao zatvor te da su oni izvršili smaknuća prije nego su napustili područje, piše Telegraph.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.