Uđite u Mladićevu luksuznu pritvorsku ćeliju: Ratni zločinac ima tumor?

U PRVOM pojavljivanju pred sudom Mladić će službeno morati potvrditi svoj identitet i izjasniti se po svim točkama optužnice. Pitat će ga i ima li kakvih zamjerki na smještaj u zatvoru.

Glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić rekla je da je izolacija standardna za nove pritvorenike u zatvoru u Scheveningenu, gdje je Mladić sinoć doveden nakon slijetanja zrakoplova srpske vlade u zračnu luku u Rotterdamu, piše AP. Jelačić je izjavila i da je Ratku Mladiću sinoć u pritvoru u Scheveningenu uručena optužnica.

Uskoro pred sudskim vijećem

Ratko Mladić po nalogu predsjednika Suda u petak u 10 sati bit će doveden pred sudsko vijeće gdje će mu se pročitati optužnica.

Do tada, Ratko Mladić nalazi se u pritvorskoj jedinici u sklopu nizozemskog kaznenog kompleksa u Scheveningenu pored Haaga. Tamo će mu biti osigurane vježbe, medicinska njega, radna terapija, duhovno savjetovanje, odgovarajući uvjeti za pripremanje obrane, informatička oprema i obuka, posjeti te rekreacija i sportske aktivnosti. Mladić će imati i pristup satelitskim televizijskim postajama i tisku s područja bivše Jugoslavije.


Mladić ima pritvorsku jedinicu za sebe, ne dijeli je ni s kim, doznajemo iz Ureda za odnose s javnošću Haškog suda.

U pritvorskoj jedinci nalazi se i dobro opremljena ambulanta u kojoj rade liječnik i njegov pomoćnik, s obzirom da je prosječna dob pritvorenika relativno visoka i da mnogi od njih stignu u Pritvorsku jedinicu s raznim zdravstvenim problemima. Tako je zaključno s ožujkom 2010. prosjek starosti pritvorenika bio 58 godina.


Osobe osuđene za zločine, međutim, ne služe svoju kaznu u ovoj jedinici, jer ovo nije kazneni dom. Osuđenici se prebacuju u zatvore izvan Nizozemske da odsluže svoje kazne.

Mladićeva dnevna rutina u Pritvorskoj jedinci, izgleda kao i ona drugih pritvorenika. Dan provode ili u sudnici, ili u interakciji s drugim pritvorenicima, a dio njih zaključan je u individualnim ćelijama koje se otključavaju rano ujutro. Mladić se nakon otključavanja ćelije može slobodno kretati po svome katu na kojemu se nalazi nekoliko ćelija.

Zajedno s drugim pritvorenicima može sudjelovati u zajedničkim aktivnostima kao što je pohađanje satova engleskog jezika ili vjerske službe, a sat vremena dnevno može provesti u aktivnostima na otvorenom prostoru. Tijekom dana može primati u posjet članove obitelji i prijatelje ili se sastajati s odvjetnicima. Oko podneva mora se nakratko vratiti u ćeliju jer se tada vrši smjena straže, a osoblje ručava.

Nakon toga ćelije se ponovno otvaraju i pritvorenici mogu nastaviti sa svojom rutinom. Mladić će tako tijekom cijelog dana moći gledati TV ili čitati novine i časopise. Iako može koristiti kompjuter, pristup internetu ipak nije dozvoljen. Ćelije se zaključavaju u ranim večernjim satima i ostaju zaključane do sljedećeg jutra. 

> Rasplakani ratni zločinac: Ratka Mladića transferirali u Haag!

Mladić se 2009. liječio u jednoj beogradskoj klinici

Odvjetnik Ratka Mladića, Miloš Šaljić, tvrdi da posjeduje medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da se haški optuženik od travnja do srpnja 2009. godine liječio u jednoj beogradskoj klinici.


Šaljić kaže da je Mladić čak i operiran te da je primao kemoterapiju. Za B92 je odvjetnik rekao da je te podatke i dokumente u ponedjeljak dobio od jednog agenta CIA-e. Tvrdi kako se radi o državnoj klinici, no nije želio otkriti kojoj, a dokumente koji to dokazuju je predao Specijalnom sudu.

Ratko Mladić ima tumor?

"Radi se o državnoj klinici koja se nalazi u Beogradu i koja je vrlo značajna. Ali neću reći o kojoj se klinici radi, kako ljudima ne bih pravio probleme", rekao je Šaljić i dodao da za sada čuva izvor i da je dokument bez zaglavlja dao sudu.

Srpske Novosti pišu kako je peteročlana liječnička komisija utvrdila da Ratko Mladić ima ne-Hodgkinov limfom, što je jedna vrsta tumora limfnog tkiva. "To je nalaz sa pregleda devet godina poslije operacija ne-Hodgkinovog limfoma u početnom stadiju i primljene kemoterapije", kažu beogradski onkolozi.

Iz liječničkog nalaza se ne vidi gdje je tumor bio, niti kakve je bio veličine, te nisu mogli iznositi prognoze same bolesti u Mladićevom slučaju. Stručnjaci napominju da oboljeli od ovog tumora u prvom stadiju, sa najboljom terapijom imaju 80 posto šanse da više od pet godine ne pokazuju znakove bolesti. Nakon toga se slučaj smatra izliječenim. Prognoze su vrlo loše kada ovaj limfom u četvrtom stadiju zahvati koštanu srž.

Ratko Mladić je jučer u popodnevnim satima prebačen iz Beograda u pritvor Haškog suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.