Više stotina antiruskih incidenata u Njemačkoj nakon Putinove invazije na Ukrajinu

Foto: EPA

FEDERALNI ured kriminalističke policije Njemačke (BKA) registrirao je stotine proturuskih ili protuukrajinskih zločina u Njemačkoj u vezi s ratom u Ukrajini, javljaju njemački mediji.

"Postoje kaznena djela protiv članova našeg društva ruskog podrijetla, kao i protiv pripadnika ukrajinskog podrijetla", rekao je predsjednik BKA Holger Münch za RND.

"Trenutno brojimo oko 200 takvih kršenja zakona tjedno - od kojih je većina proturuski usmjerena", dodao je.

Riječ je o uvredama, prijetnjama, ali i fizičkim napadima. "Postoji i materijalna šteta, kao što su naslikani grafiti uvredljivog sadržaja", rekao je Münch.

Napad na Rusku pravoslavnu crkvu u kojoj su bile izbjeglice iz Ukrajine

Policija je već sredinom ožujka počela pratiti takve incidente diljem Njemačke i do tada je registrirala oko 500 incidenata. 

Primjerice, staklene boce su bačene na Rusku pravoslavnu crkvu u Berlinu. Pritom napadači ili nisu znali ili ih nije bilo briga što su u toj crkvi u tom trenutku bile smještene izbjeglice iz Ukrajine. 

U gradiću Krefeld je izgorio automobil jedne ukrajinske obitelji koja je izbjegla od rata u svojoj domovini, a postavljen je i požar u njemačko-ruskoj privatnoj školi u Berlinu. 

U svim slučajevima vlasti su smatrale politički motiv mogućim, navodi BKA.

Rusija koristi takve incidente za svoju propagandu

U tom kontekstu, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je na moguće lažne izvještaje i pretjerane prikaze.

Narativ o navodnom antiruskom Zapadu širi se godinama i dio je ruske državne kampanje dezinformacija, rekao je glasnogovornik njemačkog MUP-a.

"Navodno neprijateljstvo prema Rusiji koristi se da se odvrati pažnja od aktivnosti ruskog utjecaja u inozemstvu i da se kritika ruske politike okarakterizira kao iracionalna", poručili su iz njemačkog MUP-a.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.