Raspad vlade u Belgiji: Premijer podnio ostavku kralju

U KRALJEVINI Belgiji belgijski premijer Yves Leterme danas je podnio ostavku kralju, i to nakon samo pet mjeseci rada svoje vlade, a dva mjeseca prije nego što Belgija preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Yvesu Letermeu je ovo drugi mandat na poziciji premijera. "Ova ostavka je očekivan korak premijera nakon što se flamanska liberalna stranka povukla iz vladajuće koalicije zbog neriješenog pitanja granica izbornih jedinica u flamanskom prstenu oko Bruxellesa", kazala je frankofona potpredsjednica vlade, Laurette Onkelinx.

Premijer je ostavku podnio kralju Albertu II., koji ju je odbio do daljnjeg, piše Deutche Welle. Nakon kratkog sastanka Letermea i belgijskog kralja je priopćeno kako u trenutnoj situaciji treba spriječiti duboku političku krizu. Kralj je najavio hitne sastanke s ostalim vodećim političarima s kojima će razgovarati o stanju u zemlji. Ostaje otvoreno pitanje hoće li doći do novih parlamentarnih izbora.

U Belgiji se danas donosi odluka o zabrani nošenja burki i nikaba, što će, pretpostavlja se, s obzirom na okolnosti, biti odgođeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.