Putin tvrdi da nema obrane od hipersoničnog oružja. Evo što je točno

Foto: Profimedia

RUSKA vojska objavila je prije dva dana da je ispalila hipersonične projektile u Ukrajini, što je prva poznata upotreba ovakvog sustava u borbenom okruženju. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kaže da je Kinžal, što na ruskom znači bodež, uništio veliko podzemno skladište projektila i streljiva u zapadnoj Ukrajini.

>> Rusi kažu da koriste hipersonične projektile. Pentagon: Oni ne mijenjaju tijek sukoba

Vladimir Putin opisao je rusko hipersonično oružje kao nepobjedivo, dok američki ministar obrane Lloyd Austin tvrdi da ono neće imati presudni utjecaj na tijek rata u Ukrajini.

Donosimo odgovore na najvažnija pitanja u vezi s raketama Kinžal, koje je objavio njemački ARD.

Što razlikuje Kinžal od drugog oružja? 

Prema ruskim informacijama, ove rakete, duge oko osam metara, lete iznimno brzo i iznimno visoko, ali ostaju manevarske. Svoju metu uništavaju konvencionalnom bojevom glavom težine do 480 kilograma ili nuklearnom bojevom glavom. 

Koliko su brzi Kinžali? 

Moskva tvrdi da rakete Kinžal mogu doseći i do deset puta veću brzinu od brzine zvuka (10 Macha), tj. oko 12.350 kilometara na sat. 

Na zapadu postoje sumnje u to. Dokument NATO-a iz studenog 2020. navodi da bi nazivanje Kinžala hipersoničnim oružjem moglo dovesti do zablude. Moguće je da Kinžal ne može letjeti brže od 5 Macha. Konvencionalna krstareća raketa Tomahawk, naprimjer, leti samo brzinom od oko 900 kilometara na sat.

Kako se Kinžal lansira? 

Kinžal se lansira iz borbenih aviona poput MiG-a 31 na velikim visinama. Na sigurnoj udaljenosti od zrakoplova pali se Kinžalov vlastiti raketni motor. Prema ruskim informacijama, oružani sustav ima domet do 2000 kilometara kada se lansira iz MiG-a 31. 

Kakve ciljeve Kinžal treba uništiti? 

Prema zapadnim obavještajnim službama, Kinžal je prvenstveno razvijen za napade protiv kritične vojne infrastrukture u Europi. Stoga bi se mogao koristiti protiv zračnih luka ili položaja američke proturaketne obrane. Moguće su mete i nosači zrakoplova ili drugi veliki ratni brodovi.

Koliko dugo postoje Kinžali? 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin javno je predstavio projektile u ožujku 2018. kao jedno od nekoliko novih superoružja. Ubrzo nakon toga Rusi su izvijestili o uspješnim testovima. Prema Putinovim riječima, rakete bi trebale biti "neranjive" za zapadne obrambene sustave. 

Kako Zapad gleda na novo rusko oružje? 

Na Kinžal se gleda s velikom zabrinutošću, prvenstveno zato što stvara stratešku neizvjesnost: ide li konvencionalni projektil prema Zapadu ili je to nuklearni napad? 

"Hiperzvučne rakete, sa svojom novom kombinacijom brzine i manevriranja, mogu nadvladati sve postojeće sustave proturaketne obrane i radikalno smanjiti vrijeme reakcije napadnutog aktera", piše u izvješću Minhenske sigurnosne konferencije 2019. 

Rade li i druge zemlje na hiperzvučnim projektilima?

Da, posebno SAD i Kina. NATO također navodi istraživanja u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji i Indiji u radu iz 2020. Dio se odnosi na obranu od takvih projektila.

Hoće li korištenje Kinžala utjecati na tijek rata? 

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je u nedjelju za CBS da upotrebu Kinžala ne smatra odlučujućom prekretnicom u tijeku rata. Ruski predsjednik pribjegava takvom oružju jer pokušava vratiti zamah u napredovanju svojih trupa u Ukrajini. Sličan stav imaju i NATO-ovi krugovi u Bruxellesu. 

No uporaba ovih projektila još je jedan zabrinjavajući pokazatelj da je Rusija odlučna upotrijebiti bilo koja sredstva koja joj stoje na raspolaganju kako bi natjerala Ukrajinu da se preda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.