Putin o smrti bivšeg pape: Bio je branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti

Foto: EPA

U VATIKAN pristižu poruke sućuti u povodu smrti bivšeg pape Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini u samostanu Mater Ecclesiae. Sućut je izrazio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je sućut u povodu smrti bivšeg pape Benedikta XVI. u subotu rekavši da je on bio "principijelan u svojoj vjeri, neumoran u nastojanjima za promicanje mira i odlučan u obrani ljudskih prava".

"Sjećamo se pape Benedikta kao poniznog čovjeka molitve i proučavanja", kazao je Guterres.

Kralj Charles III., poglavar Anglikanske Crkve, u subotu je pozdravio "konstantne napore" pape emeritusa Benedikta XVI. za mir i približavanje između katolika i protestanata, rekavši da je vijest o njegovoj smrti dočekao s "dubokom tugom". "Također se sjećam njegovih stalnih nastojanja da promiče mir i dobru volju među svim narodima te da ojača odnos između svjetske anglikanske zajednice i Rimokatoličke crkve", rekao je.

Putin: Bio je branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Benedikt bio "branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti". "Benedikt XVI. bio je eminentna vjerska i državna ličnost, uvjereni branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti", napisao je u poruci sućuti papi Franji, koju prenosi Kremlj.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, rekao je da se "tijekom papinstva Benedikta XVI. odnos između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve značajno razvio u duhu bratske suradnje i želje za interakcijom o tome kako prevladati ponekad bolno nasljeđe prošlosti".

"Apsolutni autoritet Benedikta XVI. kao izvanrednog teologa omogućio mu je da značajno pridonese razvoju međukršćanske suradnje... i zaštiti tradicionalnih moralnih vrijednosti."

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez u subotu je odao počast sjećanju na bivšeg papu Benedikta XVI., "velikog teologa koji se posvetio služenju drugima, pravdi i miru". "Moja najdublja sućut Katoličkoj crkvi povodom smrti Njegove Svetosti Benedikta XVI.", tvitao je španjolski premijer.

Irski predsjednik Michael D Higgins odao je počast pokojnom bivšem papi Benediktu, hvaleći njegov "postojan interes za mir na sjeveru Irske". Higgins je rekao da će katolici diljem svijeta "s tugom" primiti vijest o smrti pape emeritusa.

Sućut i iz BiH

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svoje osobno ime uputila je papi Franji izraze najdublje sućuti.

"Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka i mudrog pastira koji je izuzetno bio posvećen služenju Bogu i Crkvi, zaljubljenika u pravdu, mir i jedinstvo. Neka nam kao takav bude primjer da i mi svojim životom i djelima, u ovom svijetu budemo sljedbenici Krista i služimo narodu."

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je sućut papi Franji povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI. navodeći kako je bio grandiozna osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u katoličkoj zajednici i svijetu.

"Bio je grandiozna osoba, moralni autoritet i živi svjetionik Kristov, koji je svojim poslanjem ostavio neizbrisiv trag", naveo je Čović u brzojavu sućuti. Dodao je kako se papa Benedikt neumorno zalagao za mir i razumijevanje među ljudima te da je u potpunosti bio predan služenju Bogu i čovjeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.