Putin nakon tragične eksplozije u raketnoj bazi: Nema opasnosti

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da nema opasnosti nakon eksplozije u kojoj je poginulo pet osoba 8. kolovoza u bazi za lansiranje raketa na ruskom Dalekom sjeveru.

Na konferenciji za novinare uoči susreta s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Breganconu ruski predsjednik je izjavio da nema nikakve opasnosti ni povišenja razine zračenja.

"Poslali smo stručnjake na mjesto eksplozije i oni kontroliraju stanje", rekao je i dodao da su poduzete preventivne mjere kako se ništa nepredviđeno ne bi dogodilo.

Vlasti su priznale da je nesreća povezana s testiranjem oružja

Desetog kolovoza je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je dva dana ranije u eksploziji u raketnoj bazi u Arhangelsku na ruskom Dalekom sjeveru poginulo pet osoba. 

Nakon nesreće rusko ministarstvo obrane isključilo je mogućnost radioaktivnog zagađenja.

Gradska uprava jednog mjesta smještenog blizu baze navela je da je zabilježila kratko povišenje radioaktivnosti i zatim povukla tu objavu. Ruske vlasti su nakon toga priznale da je nesreća povezana s testiranjima novog naoružanja.

Petnaestog kolovoza je norveška uprava za nuklearnu sigurnost navela da je nekoliko dana nakon eksplozije otkrila tragove radioaktivnog joda u područjima koja graniče s Rusijom.

"Trenutačno nije moguće odrediti jesu li tragovi radioaktivnog joda povezani s nesrećom u Arhangelsku", naglasila je norveška uprava za nuklearnu sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.