Putin dobio hrpu čestitki za rođendan, ali ne od ljudi

Screenshot: Ruptly

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je 7. listopada, na svoj 65. rođendan, dobio gomilu rođendanskih čestitki na Twitteru. No po svemu sudeći, iza tih čestitki mahom stoje, ne ljudi, već računalni botovi.

Zahvaljujući ovom progapandnom pothvatu, hešteg koji na ruskom znači "Sretan rođendan predsjedniče" postao je "trending" tog dana na ovoj popularnoj društenoj mreži, a kičastih čestitki koje podupiru Putinov kult ličnosti ne bi se posramio ni sjevernokorejski režim Kim Jong-una.

 

 

Jedan od najpopularnijih tvitova s ovim heštegom objavio je ruski korisnik po imenu @Vitischeg - njegova duhovita čestitka predsjedniku Putinu je ritvitana više od 800 puta.

 

 

Botovi koji se predastavljaju kao Kanađani i Amerikanci

Međutim, kako je u svojoj analizi utvrdio BBC, mnogi od profila koji su ritvitali ovu čestitku pokazuju klasične znakove da se ne radi o stvarnim korisnicima, već o umjetnim profilima namijenjenima za automatizirano objavljivanje na društvenim mrežama, poznatijima kao botovi. 

Za početak, nijedan od njih ne predstavlja se kao ruski korisnik, a ni mnogi od profila ne predstavljaju pojedince, već oglašavačke i druge tvrtke čiji opisi sadrže brojne lapsuse koji odaju da se vjerojatno radi o nekome tko pokušava "proći" kao osoba s engleskog govornog područja, ali ne barata engleskim dovoljno dobro da bi pretvaranje bilo uvjerljivo.

"We are a professional servic in Vicoria an on Vancouver Island", stoji tako u opisu jednog profila. "Maria Arts Mrketing Guru", piše u drugom. No i sam Vitischeg je prilično sumnjiv profil - iako je kreiran 2014., sve objave prije rujna 2014. su izbrisane. Analiza profila pokazuje da je mjesecima bio neaktivan. Usto, čini se da je korisnik koji se predstavjla kao Viktor Petrov-Vodkin barem u jednom navratu pisao u ženskom licu.

Medvjed koji čestita Putinu rođendan

Ovaj je profil i lani objavio istu "medvjeđu čestitku", ali pod drugim heštegom: PutinDay. Hešteg i same vitischegove tvitove su medijski pokrili ruski mediji nadaleko poznati po proruskoj propagandi na engleskom jeziku, RT i Sputnik. 

Još jedan tviteraš koji je čestitao Putinu rođendan, @YuriKuznetsov65, dobio je velik broj ritvitova od profila koji su po svemu sudeći botovi - s imenima kao nasumičnim kombinacijama brojki i slova, poput @NK598489, i generičkim profinim slikama loga, pejzaža ili filmskih likova.

 

 

Štoviše, profil samog Kuznetsova je kreiran tek jedan dan prije Putinovog rođendana, no on tvrdi da se radi o zamjeni za poznati pro-ruski propagandni profil @comradzampolit, koji je Twitter suspendirao ranije ove godine. 

Radi li se onda o ruskim botovima pod kontrolom Kremlja ili jednostavno o Putinovim strastvenim obožavateljima, kakvih ne manjka diljem svijeta? Ben Nimmo, viši suradnik za informacijsku obranu u Atlantic Council, kaže kako je ipak izglednije da je riječ o drugom scenariju.

Vjerojatno se ipak radi o inicijativi Putinovih obožavatelja

"Botove je notorno teško identificirati zbog toga što se kriju iza anonimnosti koju Twitter pruža, tako da nije jasno tko stoji iza njih. Ovo izgleda kao botnet (kolekcija automatiziranih bot računa), ali to ne znači da je nužno povezana uz vladu. Na primjer, prva mreža posebno izgleda kao komercijalna, s mnogo oglasa za bitcoin. Mreže su malene, sa stotinama ritvitova, dok velike operacije botova uključuju desetke tisuća računa. Tako da, ovo bi jednostavno mogao biti Putinov fan s mnogo vremena i botova", zaključuje Nimmo, ali i napominje kako Kremlj pod svaku cijenu želi izbjeći reprizu posljednjih predsjedničkih izbora nakon kojih su uslijedili masovni prosvjedi zbog izborne prevare.

Stoga se, iako se ovdje vjerojatno radi o privatnoj inicijativi, Putinov kult ličnosti naveliko potiče. A međunarodna čestitarska kampanja nije ostala ograničena samo na virtualne prostore društvenih mreža, već se prenijela i na zidove europskih gradova poput Barcelone i Pariza, kao što je izvijestio Sputnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.