Pusić: Arbitraža se ne može nastaviti, ona za nas ne postoji

Foto: FAH

HNS se danas putem priopćenja za medije oglasio o odluci Arbitražnog suda, prema kojoj se Hrvatskoj i Sloveniji nalaže nastavak arbitražnog procesa oko graničnog spora.

"Odluka o nastavku arbitraže je vrlo iznenađujuća s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan od partnera ne sudjeluje u arbitraži. Temeljem toga i bila kakva odluka Arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje, stoga nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s njom", poručila je počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić povod odluke Arbitražnog suda u Haagu da se postupa ipak nastavlja, iako se Hrvatska iz njega povukla.

"Hrvatska je i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice, ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju", istaknula je Vesna Pusić.
Podsjetila je da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnog postupka zbog kršenja Sporazuma od strane Slovenije.

"Kako i onda, tako i danas smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže", zaključila je Vesna Pusić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.