Pula nakon nedjelje nikad neće biti ista

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

GLAVNA tema u najvećem istarskom gradu je već danima, pa i tjednima, što će biti s Lungomareom, među građanima Pule omiljenim dijelom obale, za koji su mnogi sentimentalno vezani. No priča o Lungomareu je mnogo više od toga, to je paradigmatski primjer sukoba različitih ekonomskih i društvenih interesa i ideja o budućem razvoju Pule, sukobu koji je toliko eskalirao da će Puležani i Puležanke o svemu tome u nedjelju 9. listopada odlučivati na referendumu.

Građani će se na referendumu izjašnjavati za promjenu sadašnjeg GUP-a koji predviđa izgradnju hotela na Lugnomareu ili protiv promjena što znači nastavak s projektom i izgradnju hotela i popratnih sadržaja. 

Što god se dogodilo u nedjelju, već sada se može reći da Pula nakon referenduma više nikad neće biti ista.

Nejednaka pravila za lokalne i nacionalne referendume

Inicijativa građana za Referendum za Lungomare, koju podržavaju Možemo i Radnička fronta, sakupila je čak 12 tisuća potpisa Puležana kako bi po važećim pravilima bio raspisan referendum o sudbini Lungomarea. 

No pravila za lokalne referendume su prilično restriktivna te traže da na referendum, kako bi se priznali njegovi rezultati, izađe više od pola registriranih birača. Podsjetimo, za nacionalni referendum nema takvih ograničenja, dovoljno je da na njega izađu i samo tri osobe, koje tako onda mogu promijeniti čak i Ustav. Dvije glasaju za, jedna protiv - i mijenja se Ustav Republike Hrvatske! 

Pritom se investitor gradnje hotela - o kojem ćemo malo kasnije - nije baš proslavio svojom reakcijom na nadolazeći referendum. Objavljen je spot u kojem se građane Pule poziva da ne izađu na referendum.

Gong: Investitor pokazuje odvratan cinizam prema demokraciji

Na to je reagirao i Gong. 

"Ovakav način borbe protiv upotrebe demokratskih instrumenata, koji nastoji poentirati koristeći ionako previsoke zapreke za održavanje lokalnih referenduma, pokazuje odvratan cinizam prema demokraciji.

Pitamo investitore: ako smatrate da je istina na vašoj strani, zašto se bojite glasa građanki i građana?

Gong, organizacija civilnog društva koja godinama zagovara reformu i predlaže znatno nižu kvotu izlaznosti za lokalni referendum, poziva građane i građanke Pule da ne ostanu doma, nego da sami odluče o sudbini svog grada", objavio je Gong.

Problemi za gradonačelnika Filipa Zoričića

Lungomare je doveo i do političkog raslojavanja u Puli. Na kraju se ispostavilo da su sve stranke u Gradskom vijeću, s izuzetkom Možemo, za izgradnju hotela, a taj projekt podržava i gradonačelnik Filip Zoričić. On se u cijeloj ovoj situaciji nije najpametnije postavio jer je dugo ignorirao postojanje referenduma, a onda je pred sam kraj kampanje na jedvite jade podržao njegovo održavanje. 

"Kao izabrani gradonačelnik vjerujem da sam dužan izaći na referendum. Izaći ću i iskazati svoje mišljenje, a sve one koji su u prilici i osjećaju da je važno kazati što misle o toj temi pozivam da izađu i iznesu svoj stav", rekao je Zoričić dodavši kako je to "početak i kraj svake demokratske rasprave".

Ustvrdio je kako je Grad Pula ispunio sve obveze prema članovima Građanske inicijative za Lungomare jer su oni "naši građani, a ne politička opcija", od poštovanja datuma održavanja referenduma i izdavanja obavijesti o biračkim mjestima do izbora samog Povjerenstva za provedbu referenduma.

"Moje je poštivati zakone dok je Možemo, s druge strane, iskoristio naše sugrađane iz Građanske inicijative. Bivša predsjednica Gradskog vijeća i čelnica pulskog Možemo Dušica Radojčić je osobno u svom automobilu odnijela kutije s potpisima građana hvaleći se time. Vjerujem da ljudi, da su znali da ona skuplja potpise, ne bi potpisali zbog nje, oni su potpisali zbog članova inicijative", naglasio je Zoričić.

Investitor je srpski tajkun Dragan Šolak

A tko je taj investitor koji se stalno spominje? Riječ je o srpskom tajkunu Draganu Šolaku, koji stoji iza firmi koje žele izgraditi taj hotel Valkane na Lungomareu. Šolakov eksponent u cijeloj priči je pak Stevan Muidža, vlasnik nizozemske tvrtke Istra Cement B.V., koja bi trebala graditi hotel Valkane, ujedno i visokopozicionirani pulski SDP-ovac. To objašnjava zašto je i Peđa Grbin podržao izgradnju hotela.

S druge strane, Pula je nakon zatvaranja Uljanika doživjela i svojevrsnu ekonomsku i razvojnu depresiju, koja korijene također ima u privatizaciji. Investitori naglašavaju da će hotel Valkane donijeti brojna radna mjesta i da će biti ekonomski vrlo isplativ za Pulu.

Šolak je ujedno i vlasnik Nove TV i N1 televizije.

Sve je krenulo sa sumnjivom privatizacijom devedesetih

Zapravo je nevjerojatno koliko se različitih društvenih fenomena prelama na pitanju jednog lokalnog referenduma. Naravno, korijeni svega sežu u devedesete godine i proces privatizacije, koji se u Hrvatskoj na kraju u velikoj većini slučajeva pretvorio u pljačku i malverzacije. 

Krajem 1970-ih u toj je zoni izgrađen sportsko-rekreacijski centar Valkane s velikim i malim nogometnim igralištem, 12 teniskih terena, boćalištem i servisnim zgradama. U procesu pretvorbe su sportsko-rekreacijski centar Valkane i pola šume Lungomare na vrlo čudan način privatizirani, zajedno sa zemljištem na kojem je bio gradski pročistač otpadnih voda. 

Treba napomenuti da DORH istražuje tu privatizaciju. Postoje i prijepori o tome kako je uopće promijenjen pulski GUP, koji je dozvolio izgradnju hotela na Lungomareu.

Dušica Radojčić: Od prvog hotela s 80 kreveta se došlo do 360 kreveta

Za Index je svoje kritike na taj proces iznijela Dušica Radojčić, čelnica pulskog Možemo.

"Tako se od prvog hotela s 80 kreveta, ucrtanog pod izgovorom nužnog smještaja u okviru sportsko-rekreacijskog centra, njegov kapacitet podigao na 360 kreveta, 27 metara visine, sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže, 32 bazena te druge građevine u okruženju. Ne treba zaboraviti da smo ovo ljeto ponovno u cijeloj Istri imali redukcije vode za građane i poljoprivrednike, a investitor planira taj hotelski mastodon priključiti na pulski vodovod", kaže Radojčić. 

Ona podsjeća da je prohotelska koalicija u Gradskom vijeću, uz podršku gradonačelnika Pule Zoričića, odbila prijedlog da se o svemu odluči na referendumu. Zapravo su pogrešno procijenili te tako isprovocirali osnivanje građanske inicijative za referendum, pa onda i održavanje referenduma.

Kritike na račun gradonačelnika

"Nakon što su građani u tome uspjeli, Zoričić ni na koji način, iako je to njegova dužnost kao gradonačelnika, nije građane obavještavao o uvjetima provedbe referenduma, u gradu nema doslovno niti jednog od Grada postavljenog plakata s pozivom na referendum, postera ni obavijesti o održavanju referenduma osim obilježavanja samih biračkih mjesta", kaže.

"Ali kad je bilo kakva gradska fešta, plakata i oglasa koje plaća Grad ne nedostaje. Vjerojatno to ima veze i s činjenicom da je za održavanje referenduma svoj potpis dalo više ljudi nego što je na izborima glasalo za Zoričića", smatra Radojčić.

Medijska blokada referenduma?

Dolazimo i do teme ponašanja medija u vlasništvu Dragana Šolaka.

"Premda se radi o drugom referendumu na zahtjev građana u povijesti Hrvatske i velikom uspjehu građana Pule, koji su unatoč velikim zakonskim preprekama uspjeli skupiti 12.000 potpisa u samo 15 dana, tu vijest u proteklih 30 dana, koliko traje referendumska kampanja, niste mogli čuti ni vidjeti u najavama nacionalnih medija. Puštanje kornjača u more u Puli dobiva više pažnje od referenduma. N1 je u jednom svom prilogu podržala izgradnju hotela, a Nova TV izbjegava temu, dok se tako važan demokratski proces za RH u cjelini u drugim medijima pojavljuje u najboljem slučaju sporadično", kaže Radojčić.

Kako komentirate kampanju investitora protiv izlaska građana na referendum, pitamo.

"Njegova je jedina šansa izlaznost na referendum manja od 50 posto. Izlaznost na prethodnim izborima u Puli bila je 37 posto birača, doseći 50 posto zaista nije lako, a tome treba dodati i netočan popis birača. Zato je puno novca uložio nagovarajući ljude da ne izađu na referendum jer zna da je većina Puljana/ki protiv njegovog hotela, protiv ugostiteljskih objekata u šumi te protiv betoniranja i privatizacije plaža Lungomare putem dugogodišnjih koncesija. Njegov poziv na bojkot referenduma posljedica je straha", smatra Radojčić.

Investitor tvrdi da je sve u skladu s propisima

"Ako je sve već čisto, pošteno i za građane Pule dobro, zašto se boji mišljenja građana?" pita se i dodaje da su pokrenute i tri tužbe za klevetu protiv najistaknutijih predstavnika građanske inicijative Referendum za Lungomare. Ona u tome vidi pokušaj zastrašivanja.

Iz tvrtke Hotel Valkane tvrde da je sve po zakonu.

"Projekt je u potpunosti u skladu s godinama važećom prostornom planskom dokumentacijom te se u svakom smislu radi o hotelu kakav grad Pula, koji želi biti svjetska turistička destinacija, konačno zaslužuje", poručili su u priopćenju proljetos. Inače, hotel bi se trebao raditi po projektu arhitektonskog studija 3LHD iz Zagreba.

Puležani će odlučiti svojim (ne)izlaskom na referendum

Cijela ova pulska drama zapravo pokazuje da u Hrvatskoj i dalje ne postoji konsenzus oko razvoja turizma i odnosa između potreba turizma i potreba lokalne zajednice.

Pitanje je hoće li se iz sukoba o budućnosti Lungomarea izvući prave lekcije. Ali nema nikakve sumnje u to da Pula nakon sutrašnjeg referenduma više nikad neće biti ista. O tome će, svojim izlaskom ili neizlaskom na referendum, odlučiti građani Pule.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.